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bio

Schoffweg, Marcel Deiss - 2018

  • Provenance: Alsace
  • Appellation: Alsace
  • Domain: Marcel Deiss
  • Grape variety(ies): Complantation de Riesling et Pinots. Quelques souches de Muscat et Chasselas.
  • On-call time: 15 years
  • Alcohol degree: 13.5%
The Chemin des Ebis, which leads to the Grasberg, is an exceptional terroir, a thin slab of Aalenian limestone, perched above the plain, the last extension of the Altenberg de Bergheim hillock looking east, with a moderately warm climate marked by intense ventilation. The resulting wine is dry but very fat, fine and vanilla-flavoured (without any woodiness), elegant and unctuous, giving an impression of "powdery volume".
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Viticulture

The Chemin des Ebis which leads to the Grasberg is an exceptional terroir, a thin slab of Aalenian limestone, perched above the plain, the last extension of the Altenberg de Bergheim hillock looking east and whose moderately warm climate is marked by intense ventilation. Drained by the north wind in summer, protected by the Foehn in autumn, this very poor terroir where yellow limestone outcrops, allows a true expression of the fruits of this very complex vine, without development of noble rot.

Oenology

Vinification and maturing in large barrels.

Suggestions for accompaniment

Ravioles and puff pastries (snails, langoustines), noble fish, poultry or white meat accompanied by mushrooms, creamy sauces or forgotten vegetables. Calf sweetbreads. Comté, sheep's tomes, reblochon.

Domain

C’est à Bergheim, village niché au cœur de l’Alsace viticole, que se trouve le domaine Deiss. Issu d’une famille de vignerons installée à Bergheim depuis 1744, Marcel Deiss choisit à 18 ans le métier des armes et quitte sa terre natale. Revenu au pays après la seconde guerre mondiale, il retrouve ses racines et développe son petit patrimoine foncier pour en faire une entreprise viticole dynamique.

Aujourd’hui tenue par Jean-Michel et Mathieu Deiss, la propriété compte 27 hectares répartis sur 9 communes et 20 kilomètres. L’extrême variété du vignoble (220 parcelles) a conduit à rechercher, pour chaque cru, l’exact équilibre entre l’affirmation du lieu, l’expression du millésime et le cadre du cépage.

L'interaction entre ces facteurs permet de distinguer notamment les crus dits de terroir : le lieu seul exprime ici sa marque, il domine les autres contingences. Il détermine le style, la personnalité exacte, la physionomie même du vin. Pour les Grands Crus, l’indication du cépage est souvent superflue tant l’influence de l'origine est forte sur son expression habituelle. Elle devient inutile quand la vigne est conduite en complantation comme à l’Altenberg de Bergheim, au Schoenenbourg ou au Mambourg.

Cet effort, associé à de hautes densités de plantation (8'000 à 12'000 pieds/hectare), rend...

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