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bio

Burg, Marcel Deiss - 2017

  • Provenance: Alsace
  • Appellation: Alsace
  • Domain: Marcel Deiss
  • Grape variety(ies): Complantation de tous les cépages alsaciens
  • On-call time: 20 years
  • Alcohol degree: 14%
This wine comes from the terroir of the same name, "Premier Cru" of Bergheim, whose geological and climatic characteristics allow each year the birth of a great wine of substance, rich, powerful, fruity and iodized. Complex nose of wet earth and white fruits. Huge mouthfeel, salivating from the start and finishing on great bitters. The food and wine pairing will be thunderous, memorable.
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Viticulture

This wine comes from the Burg terroir, "Premier Cru" of the Bergheim vineyard, whose geological (variegated Keuper marl with rare limestone intercalations) and climatic characteristics (south-facing, protected location set back from the valley) allow each year for the birth of a great, powerful, complex and structured wine, which can be laid down for a very long time, from the traditional Alsatian grape varieties planted in the vineyard.

Oenology

Vinification and maturation in large tuns, on fine lees.

Suggestions for accompaniment

Seaweed and iodine (hot oysters, caviar, lobster, lobster, etc.), foie gras in terrine or pan-fried, sweet and sour dishes (duck fillet with mangoes, etc.), blue-veined cheeses.

Domain

C’est à Bergheim, village niché au cœur de l’Alsace viticole, que se trouve le domaine Deiss. Issu d’une famille de vignerons installée à Bergheim depuis 1744, Marcel Deiss choisit à 18 ans le métier des armes et quitte sa terre natale. Revenu au pays après la seconde guerre mondiale, il retrouve ses racines et développe son petit patrimoine foncier pour en faire une entreprise viticole dynamique.

Aujourd’hui tenue par Jean-Michel et Mathieu Deiss, la propriété compte 27 hectares répartis sur 9 communes et 20 kilomètres. L’extrême variété du vignoble (220 parcelles) a conduit à rechercher, pour chaque cru, l’exact équilibre entre l’affirmation du lieu, l’expression du millésime et le cadre du cépage.

L'interaction entre ces facteurs permet de distinguer notamment les crus dits de terroir : le lieu seul exprime ici sa marque, il domine les autres contingences. Il détermine le style, la personnalité exacte, la physionomie même du vin. Pour les Grands Crus, l’indication du cépage est souvent superflue tant l’influence de l'origine est forte sur son expression habituelle. Elle devient inutile quand la vigne est conduite en complantation comme à l’Altenberg de Bergheim, au Schoenenbourg ou au Mambourg.

Cet effort, associé à de hautes densités de plantation (8'000 à 12'000 pieds/hectare), rend...

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