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bio

La Colline rouge, Marcel Deiss (vin orange) - 2022

  • Provenance: Alsace
  • Appellation: Alsace
  • Domain: Marcel Deiss
  • Grape variety(ies): Complantation de Riesling et Pinots
  • On-call time: 10 years
  • Alcohol degree: 13.5%
Jurassic limestone wine: wine of light, wine of fruit. Deep nose, with citrus fruit, "zest", resins. In the mouth, a precise attack with an impression of volume, a citrus tone, bark bitters, fatness, almost malty. Great finish on noble bitterness, mixed with the raw acidity of lemon. A wine of volume, concentration on the palate, built like a cylinder, a "length" of fruit, but finer as it progresses, with a fleshy finish. Decant three hours before serving. Recommended temperature 8°-10°C
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Viticulture

It comes from the Rotenberg, this limestone slab of the great Oolite, sloping towards the east, standing like a sentinel facing the south and the plain. It is the earliest of the Bergheim terroirs. Its red soils, marked by iron, deeply chalky and this totally sunny climate bring together the Riesling and the Pinot Gris in a characteristic shimmer of citrus fruits. The vinification in amphora highlights this terroir in a native and decarbonised form, which keeps only the essential, like a purification and reveals another facet of this terroir, the Rotenberg.

Oenology

Yields: 35 hL/ha. One year vinification in amphora. Bottled without sulphur or filtration. Vinolok glass stopper.

Suggestions for accompaniment

This wine is a great match for Mediterranean cuisine, white meats or lemon-based dishes.

Domain

C’est à Bergheim, village niché au cœur de l’Alsace viticole, que se trouve le domaine Deiss. Issu d’une famille de vignerons installée à Bergheim depuis 1744, Marcel Deiss choisit à 18 ans le métier des armes et quitte sa terre natale. Revenu au pays après la seconde guerre mondiale, il retrouve ses racines et développe son petit patrimoine foncier pour en faire une entreprise viticole dynamique.

Aujourd’hui tenue par Jean-Michel et Mathieu Deiss, la propriété compte 27 hectares répartis sur 9 communes et 20 kilomètres. L’extrême variété du vignoble (220 parcelles) a conduit à rechercher, pour chaque cru, l’exact équilibre entre l’affirmation du lieu, l’expression du millésime et le cadre du cépage.

L'interaction entre ces facteurs permet de distinguer notamment les crus dits de terroir : le lieu seul exprime ici sa marque, il domine les autres contingences. Il détermine le style, la personnalité exacte, la physionomie même du vin. Pour les Grands Crus, l’indication du cépage est souvent superflue tant l’influence de l'origine est forte sur son expression habituelle. Elle devient inutile quand la vigne est conduite en complantation comme à l’Altenberg de Bergheim, au Schoenenbourg ou au Mambourg.

Cet effort, associé à de hautes densités de plantation (8'000 à 12'000 pieds/hectare), rend...

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