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bio

Le Jeu des Verts, Marcel Deiss (vin orange) - 2022

  • Provenance: Alsace
  • Appellation: Alsace
  • Domain: Marcel Deiss
  • Grape variety(ies): Vignes complantées de Riesling, Pinot Noir et Gewurztraminer.
  • On-call time: 10 years
  • Alcohol degree: 14.5%
These dominant characteristics give the wine a phenomenal length, a slightly tannic structure, a power barely rounded by this warm minerality so particular to rolled gravel: an iron hand in a velvet glove. To be enjoyed now. Decant three hours before serving. Recommended serving temperature: 10°-12°C.
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Viticulture

Anxious to go further in the expression of the marls of the Gruenspiel terroir, literally the "Game of greens", one of the most qualitative of the Bergheim finage, which takes its poetic name from the checkerboard that expresses the heterogeneous nature of the surface soil made up of torrential sandstone, granitic and sometimes gneissic deposits, laid down on a deep matrix of Keuper lake marls. The estate has chosen the path of maceration, a new way of expressing some of its sites, of making them blossom in their youth without giving up their aptitude for ageing.

Oenology

Area: 1.5 ha. Planting density: 8000 vines/ha. Age of the vineyard: planted between 1982 and 2002. Yields: 35 hL/ha. Vinification: Maceration for 3 weeks in vats, aged in tuns for one year. Bottled without sulphur or filtration. Vinolok glass stopper.

Suggestions for accompaniment

Will be amazing with a well-spiced beef tartare for example! In fact, few dishes scare this wine.

Domain

C’est à Bergheim, village niché au cœur de l’Alsace viticole, que se trouve le domaine Deiss. Issu d’une famille de vignerons installée à Bergheim depuis 1744, Marcel Deiss choisit à 18 ans le métier des armes et quitte sa terre natale. Revenu au pays après la seconde guerre mondiale, il retrouve ses racines et développe son petit patrimoine foncier pour en faire une entreprise viticole dynamique.

Aujourd’hui tenue par Jean-Michel et Mathieu Deiss, la propriété compte 27 hectares répartis sur 9 communes et 20 kilomètres. L’extrême variété du vignoble (220 parcelles) a conduit à rechercher, pour chaque cru, l’exact équilibre entre l’affirmation du lieu, l’expression du millésime et le cadre du cépage.

L'interaction entre ces facteurs permet de distinguer notamment les crus dits de terroir : le lieu seul exprime ici sa marque, il domine les autres contingences. Il détermine le style, la personnalité exacte, la physionomie même du vin. Pour les Grands Crus, l’indication du cépage est souvent superflue tant l’influence de l'origine est forte sur son expression habituelle. Elle devient inutile quand la vigne est conduite en complantation comme à l’Altenberg de Bergheim, au Schoenenbourg ou au Mambourg.

Cet effort, associé à de hautes densités de plantation (8'000 à 12'000 pieds/hectare), rend...

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