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bio

Schlossberg Grand Cru, Marcel Deiss - 2020

  • Provenance: Alsace
  • Appellation: Alsace
  • Domain: Marcel Deiss
  • Grape variety(ies): Riesling, quelques autres cépages
  • On-call time: 20 years
  • Alcohol degree: 13.5%
  • 213 Classement: Grand Cru
This is the new Grand Cru of the estate and what a Grand Cru! This granite spur is indeed vertiginous and the reputation of the wines produced from it is worldwide, and rightly so. Everything here is vertiginous, silica, blinding light and precise transparency such as this wine of salivating verticality, powerful minerality and sharp freshness. Recommended serving temperature: 10° C Guide Vert RVF: 98/100
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Viticulture

On a very steep hillside that required the creation of terraces, more than a thousand metres of retaining walls, built in the Middle Ages, have since been patiently restored. Harmoniously arranged, the plots of land are superimposed in a succession of terraces at an altitude of between 230 and 400 m. The parent rock material results from the crystallisation by metamorphism of migmatite (a mixture of gneiss and granite) and biotite granite from Kaysersberg. but rich in sand. The sandy soil, which is both coarse and clayey, constitutes an arena rich in mineral elements (such as potassium, magnesium, fluorine or phosphorus) of great diversity and with low water retention.

Oenology

Area: 1 ha. Planting density: 8000 vines/ha. Age of the vineyard: planted between 1992 and 2020. Yields: 18 hL/ha. Very long and whole grape pressing, no settling. Fermented in casks and aged on lees for 1 year. Bottled after a light filtration.

Suggestions for accompaniment

Grilled and baked fish. Seafood and shellfish.

Domain

C’est à Bergheim, village niché au cœur de l’Alsace viticole, que se trouve le domaine Deiss. Issu d’une famille de vignerons installée à Bergheim depuis 1744, Marcel Deiss choisit à 18 ans le métier des armes et quitte sa terre natale. Revenu au pays après la seconde guerre mondiale, il retrouve ses racines et développe son petit patrimoine foncier pour en faire une entreprise viticole dynamique.

Aujourd’hui tenue par Jean-Michel et Mathieu Deiss, la propriété compte 27 hectares répartis sur 9 communes et 20 kilomètres. L’extrême variété du vignoble (220 parcelles) a conduit à rechercher, pour chaque cru, l’exact équilibre entre l’affirmation du lieu, l’expression du millésime et le cadre du cépage.

L'interaction entre ces facteurs permet de distinguer notamment les crus dits de terroir : le lieu seul exprime ici sa marque, il domine les autres contingences. Il détermine le style, la personnalité exacte, la physionomie même du vin. Pour les Grands Crus, l’indication du cépage est souvent superflue tant l’influence de l'origine est forte sur son expression habituelle. Elle devient inutile quand la vigne est conduite en complantation comme à l’Altenberg de Bergheim, au Schoenenbourg ou au Mambourg.

Cet effort, associé à de hautes densités de plantation (8'000 à 12'000 pieds/hectare), rend...

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