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bio

St-Aubin En Remilly 1er cru, De Montille - 2021

  • Provenance: Burgundy
  • Appellation: St-Aubin
  • Domain: De Montille
  • Grape variety(ies): Chardonnay
  • On-call time: 15 years
  • Alcohol degree: 12.5%
  • 209 Classement: Premier Cru
The wine, one of the favourites of the Domaine's team, perfectly balances the generous and powerful character of the southern exposure and this restraint, described as "mineral", tense, due to the shallow and very stony soil. A true vintage for an enlightened wine lover, in a way!
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Viticulture

Situated just behind Montrachet, halfway up the hillside, at the end of a combe, with a southern exposure and shallow, stony soil, it is the best cru of the Saint-Aubin AOC. It is thought that "Remilly" comes from the name of a Roman owner called Romilius. A large part of this 1.7 ha vineyard is about 70 years old. The estate went organic in 2002. In 2005, Biodynamic farming was added to these practices, which respect the soil and living organisms.

Oenology

The harvest is entirely manual. After a light settling, the musts are put into barrels, mainly 600 l. and also 228 l., where the alcoholic and malolactic fermentation takes place. 5 to 20% of the barrels are new, with wood coming mainly from the Allier region, with long and light toasting. The first racking takes place after about a year of maturing in wood, and the second phase (4 to 6 months) in stainless steel tanks then begins.

Suggestions for accompaniment

Lobster - Lobster - Delicate fish - Calf sweetbreads in cassolette - Poultry supreme with morels - Brillat-Savarin.

Domain
Le domaine De Montille est implanté à Volnay depuis le milieu du XVIIIème siècle. Il exploite aujourd'hui un vignoble de 20 hectares (essentiellement de Premiers et Grands Crus) sur la Côte de Beaune, mais aussi en Côte de Nuits, sur de très prestigieux climats. Hubert de Montille en a écrit de très belles pages, et ce dès les années 60. Menant de front deux activités (il fut un grand avocat !), il a eu bien du travail pour redonner de l'envergure à cette propriété qui s'était, au fil du temps, rétrécie. Et c'est cette opiniâtreté qu'Hubert a transmise à ses enfants. Étienne d'abord, Alix ensuite. Puis il est parti... L'arrivée d'Étienne marquera le "changement dans la continuité". Pas question de remettre en cause les valeurs de la maison, celles qui ont permis d'en faire l'une des plus recherchées de Bourgogne. Mais à l'authenticité, la pureté, la capacité de garde et l'élégance des vins du domaine, il apportera une note de charme, le velours de la texture et la touche vendange entière. C'est également lui qui fera entrer le domaine dans l'ère du biologique. Ainsi, après l'abandon total des engrais chimiques et herbicides dès 1985 grâce à son père Hubert, puis des fongicides et insecticides de synthèse en 1995 pour le passage en culture biologique (certifiée Ecocert en 2012), il convertit la propriété à la biodynamie dès 2005.
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