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Puligny-Montrachet Folatières 1er cru, De Montille - 2021

It is a remarkable wine, very fine, airy, playful but complex, floral, spicy, very persistent. The palate is generous but tense and its length suggests that it will keep well. A Lord of Burgundy.
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Viticulture

Folatières comes from the old French "Foletière", "place haunted by the follets", beings of legend. The climate is vast, not very homogeneous, but the Château is lucky that its 0.52 ha vineyard is located in the heart of the cru, halfway up the hillside between prestigious neighbours (Leflaive and Leroy). The quality of this terroir, half limestone, half clay, suggests that it is one of the three best 1er Cru of Puligny. The estate introduced organic farming in 2002, then Biodynamic farming in 2005.

Oenology

The harvest is entirely manual. After a light settling, the musts are put into barrels, mainly 600 l. and also 228 l., where the alcoholic and malolactic fermentation takes place. 5 to 20% of the barrels are new, with wood coming mainly from the Allier region, with long and light toasting. The first racking takes place after about a year of maturation in the wood and the second phase (4 to 6 months) in stainless steel tanks begins.

Suggestions for accompaniment

Lobster - Delicate fish - Calf sweetbreads in cassolette - Poultry supreme with morels - Brillat-Savarin.

Domain
Le domaine De Montille est implanté à Volnay depuis le milieu du XVIIIème siècle. Il exploite aujourd'hui un vignoble de 20 hectares (essentiellement de Premiers et Grands Crus) sur la Côte de Beaune, mais aussi en Côte de Nuits, sur de très prestigieux climats. Hubert de Montille en a écrit de très belles pages, et ce dès les années 60. Menant de front deux activités (il fut un grand avocat !), il a eu bien du travail pour redonner de l'envergure à cette propriété qui s'était, au fil du temps, rétrécie. Et c'est cette opiniâtreté qu'Hubert a transmise à ses enfants. Étienne d'abord, Alix ensuite. Puis il est parti... L'arrivée d'Étienne marquera le "changement dans la continuité". Pas question de remettre en cause les valeurs de la maison, celles qui ont permis d'en faire l'une des plus recherchées de Bourgogne. Mais à l'authenticité, la pureté, la capacité de garde et l'élégance des vins du domaine, il apportera une note de charme, le velours de la texture et la touche vendange entière. C'est également lui qui fera entrer le domaine dans l'ère du biologique. Ainsi, après l'abandon total des engrais chimiques et herbicides dès 1985 grâce à son père Hubert, puis des fongicides et insecticides de synthèse en 1995 pour le passage en culture biologique (certifiée Ecocert en 2012), il convertit la propriété à la biodynamie dès 2005.
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