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Cavesa le CAVE, le club des amateurs de vins exquis

Moulin-à-Vent, Les Vérillats, Ch. du Moulin-à-Vent - 2018

The wine now has a bright fruit on red berries, apricot, wild strawberry. The palate is fine-textured, with suave tannins, which are perfectly well softened, melted, ripe and comfortable. The finish is reserved and announces the potential of a great vintage. Already full of promise, there is a good chance that within 3-4 years it will take on the false air of Vosne-Romanée, as its terroir dictates. RVF Green Guide: 93/100
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Viticulture

The vineyard is exposed to the east and benefits from a lot of sunshine. The most interesting part of the vineyard is located on the upper slope of the appellation. The soil is never more than 40 cm deep, made of poor, draining sand. This sloping terroir exposes the grapes to high water stress, producing notably concentrated and expressive wines. The vines have low yields and produce very small bunches.

Oenology

Maceration for fifteen to twenty days with a mix of whole grapes and destemmed grapes, the proportion varying from one vintage to another. The wine is aged for twelve to eighteen months depending on the vintage, in new barrels (10% maximum) and François Frères branded barrels of medium capacity (228 to 350 litres).

Suggestions for accompaniment

Filet mignon of pork in a crust - Coq au vin - Salmis of guinea fowl.

Domain

Au moment où les prix des grands vins médiatiques s'envolent, il est plus que jamais pertinent de s'intéresser aux grands vignobles d'hier, tombés dans une forme d'oubli mais sur le bon chemin pour redevenir les grands terroirs de toujours. Le Beaujolais est de ceux-là. Et qui n'a jamais parcouru les cartes de vins du début du XXème siècle ne peut mesurer que jadis, Moulin-à-Vent avait grande réputation et des prix voisins de Chambertin, Pommard ou Vosne.

L’histoire du Château du Moulin-à-Vent est à ce titre le reflet de la viticulture en Beaujolais depuis trois siècles. Jadis propriété-phare de la région, elle a tout connu : la gloire du XIXe siècle, quand les meilleurs beaujolais et plus particulièrement Moulin-à-Vent trônaient sur les grandes tables d’Europe ; la reprise au début du siècle dernier par une grande famille commerçante française, qui a longtemps cru et investi dans la vigne et le vin. Puis dès les années 80, le lent déclin de la viticulture régionale. Et, comme cela s’est produit dans nombre de régions viticoles émergentes, ou renaissant de leurs cendres, arrive un repreneur qui ne fait pas partie du sérail, mais est animé par la passion. Fort de ses compétences acquises dans une première vie professionnelle, Jean-Jacques Parinet remet petit à petit le bateau à flot, à coup d’investissements et...

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