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Cavesa le CAVE, le club des amateurs de vins exquis

Moulin-à-Vent, Champ de Cour, Ch. du Moulin-à-Vent - 2020

In the extraordinary collection of terroirs of the Château, we find the famous Champ de Cour, which gives the most Burgundian of all the crus, namely a full, rich and velvety wine in the texture, dispensing very beautiful perfumes of cherry, liquorice and apricot, drawing on citrus fruits. But don't be fooled, it is built for long ageing, like all the wines of the estate!
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Viticulture

A wine from the eponymous climate, the vines are exposed to the south-east where a layer of pebbles is found deep down. The soil is deep, made of a mixture of clay and rolled pebbles, with a clay content that is out of the ordinary for the appellation. It is a cold terroir, more humid than the average of the crus surrounding the mill. However, its particular exposure to strong winds allows the production of particularly concentrated grapes.

Oenology

Maceration for fifteen to twenty days with a mix of whole grapes and destemmed grapes, the proportion varying from one vintage to another. The wine is matured for fifteen to eighteen months, depending on the vintage, in new barrels (15% maximum) and 228-litre Taransaud barrels.

Suggestions for accompaniment

Filet mignon of pork in a crust - Coq au vin - Salmis of guinea fowl.

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Au moment où les prix des grands vins médiatiques s'envolent, il est plus que jamais pertinent de s'intéresser aux grands vignobles d'hier, tombés dans une forme d'oubli mais sur le bon chemin pour redevenir les grands terroirs de toujours. Le Beaujolais est de ceux-là. Et qui n'a jamais parcouru les cartes de vins du début du XXème siècle ne peut mesurer que jadis, Moulin-à-Vent avait grande réputation et des prix voisins de Chambertin, Pommard ou Vosne.

L’histoire du Château du Moulin-à-Vent est à ce titre le reflet de la viticulture en Beaujolais depuis trois siècles. Jadis propriété-phare de la région, elle a tout connu : la gloire du XIXe siècle, quand les meilleurs beaujolais et plus particulièrement Moulin-à-Vent trônaient sur les grandes tables d’Europe ; la reprise au début du siècle dernier par une grande famille commerçante française, qui a longtemps cru et investi dans la vigne et le vin. Puis dès les années 80, le lent déclin de la viticulture régionale. Et, comme cela s’est produit dans nombre de régions viticoles émergentes, ou renaissant de leurs cendres, arrive un repreneur qui ne fait pas partie du sérail, mais est animé par la passion. Fort de ses compétences acquises dans une première vie professionnelle, Jean-Jacques Parinet remet petit à petit le bateau à flot, à coup d’investissements et...

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