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Chapelle-Chambertin Grand Cru, Pierre Damoy - 2018

This is probably the greatest Chapelle-Chambertin ever, for several reasons: first of all, the estate is the only one to have such a vast surface area in the vineyard, while at the same time assembling distinct sub-districts, which is fortunate. And above all, the Pinot Noir vines are old, very old! The wine is delicate and gives off floral aromas. More subtle than many of the Grands Crus of Gevrey, its elegance is proverbial. Tim Atkin : 95/100
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Viticulture

Its name comes from the Notre Dame de Bèze chapel, built in 1155 on this land; but it no longer exists today. Various climates can be found within the cru: En la Chapelle, Sous la Chapelle, Grande Chapelle. Les Gémeaux is also part of the current Chapelle Chambertin AOC.

Oenology

The estate's cuvée is a blend of 4 parcels: - 2.21 ha out of 5.50 ha in the "La grande Chapelle" appellation, the largest part represents 1 ha of a block with 2 planting dates: 2/3 in 1963 and 1/3 in 1989, it is located at the very south of the area; - "Travers", the rows are planted in the north/south direction since 1947 for 0.60 ha; - "Panama" 0.50 ha planted in 1947; - "4 ouvrées" 0.15 ha from the same year of planting.

Suggestions for accompaniment

Sweetbread pie with morel mushrooms - Small hot meat pie - Roast chicken.

Domain

Conduit aujourd'hui par la cinquième génération, ce domaine familial de 11 hectares possède près de la moitié des Grands Crus Chapelle-Chambertin et Clos-de-Bèze, mais également une grande parcelle d'un seul tenant d'un hectare en Chambertin. Rien de moins. La propriété a été fondée par l'arrière-arrière-grand-père de Pierre, Julien, et n'a jamais été divisée. Pierre Damoy a succédé à son oncle, Jacques, en 1992. Le domaine est également une source importante de raisins pour certains négociants de Beaune qui ont des surfaces fixes qui leur sont réservées sur des contrats à long terme. Il achète aussi des raisins, pour certaines appellations qui ne sont pas classées Grand Cru, comme le Fixin Mogottes.

Homme de caractère, secret et discret, passionné par les plantes rares et l'agriculture sous toutes ses formes, Pierre Damoy possède une formation en recherche agricole. Et malgré l'utilisation de nombreux traitements biologiques au domaine, il ne se satisfait pas de ce qu'il considère être une "dépendance excessive" de la viticulture biologique aux composés cuivrés, qui finissent toujours dans les sols, bien qu'agréés pour les traitements "bio" sous forme de bouillie bordelaise. En véritable homme de terrain, au bon sens paysan chevillé au corps, il revendique le respect de sa terre et une culture durable, pérenne. Ses sols sont labourés...

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