Free delivery from Fr. 300 of purchase or 18 bottles, otherwise Fr. 15

Cavesa le CAVE, le club des amateurs de vins exquis
vin_rare

Amontillado Centenario, Toro Albala

Amber colour with lovely copper highlights. Enormous aromatic intensity, with aromas of ancient woodwork, tobacco leaf, spices and hints of balsamic, revealing its age and giving it great complexity. This is a wine of great persistence, very dry and powerful on the palate, where the passage of time is evident in its strong acidity and salinity, perfectly balanced with great structure. Far from being at the end of its tether, you'll need to pair it with a big, full-bodied, powerful cigar, such as Bolivar or Partagas, to witness a clash of titans!
Technical sheet >
560,00 CHF
stock

In stock in our warehouses

> Click & collect
packaging

Anti-crash packaging

> Shipping & collection options
payment

100% secure payment

> Payment options
contact

Le CAVE's warranty

> Our commitments
contact

Any questions about this product?

> Contact us
print

You want to print this article card?

> Download / Print
grap_mouse
technical_sheets

Sheet

Technique

Oenology

The amontillado is the result of oxidative enrichment obtained following the ageing of what is initially a Fino, i.e. a wine with a veil of yeast, aged for a long time in old oak barrels.

Suggestions for accompaniment

A great wine for meditation, to be drunk on its own or with great dry cheeses such as Manchego, Peccorino, old Gouda.

Domain

Les vignobles andalous se divisent en plusieurs appellations, dont Montilla-Moriles, qui possède certainement les plus anciens vignobles de la région, cette dernière étant déjà prospère à l’époque des romains. Ici, le climat est continental, très chaud, avec des hivers courts et de faibles précipitations. Les vendanges commencent dès la mi-août, ce sont les plus précoces d’Espagne. Le cépage-roi est le Pedro Ximenez (PX), qui est vinifié en vins secs ou doux sur des modes oxydatifs, avec des élevages longs à très longs. C'est dans ce décor qu'évolue Toro Albala.

Située dans le village de Aguilar de la Frontera à 50 kilomètres de Cordoba, la propriété fut fondée en 1844 par Antonio Sánchez Prieto. En 1922, José Toro Albala, passionné à la fois par le vin et par l'archéologie, restaure et déplace le domaine dans l'ancienne centrale électrique d'Aguilar, aux vastes entrepôts souterrains idéaux pour la conservation du vin. Pendant quasiment un siècle, la bodega produira du vin afin de le laisser vieillir dans ses caves, mais sans le mettre en bouteille. Les choses changeront à la fin du XXème siècle avec la naissance des premières cuvées. Une nouvelle ère commence alors.

C'est depuis quelques années Antonio Sanchez Romero qui dirige la maison et s'emploie à créer des bijoux uniques, sans perdre de vue l'essence de son...

Read more...
domain_wines

The wines of

Domain

domain

My Recently

viewed products

You have not viewed any products yet

complete_order

Complete your

Order