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Valtellina Superiore Grumello, Vigna Gess, Dirupi - 2019

  • Provenance: Valteline
  • Appellation: Valtellina Superiore
  • Domain: Dirupi
  • Grape variety(ies): Chiavennasca (nom local du nebbiolo)
  • On-call time: 20 years
  • Alcohol degree: 14%
Above all, this new plot selection is a wine of restrained structure and power, which maturing in smaller containers manages to "relax". Its intense and luminous ruby colour stands out, a prelude to aromas of spices, citrus fruit, plum and brown tobacco. On the palate it is striking for its sapidity and tannic character, its complex aftertaste and its great freshness. With aeration and warming, it evolves on very delicate floral aromas. A great long-distance runner is born and if you can't wait for it, decant it for an hour or two!
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Viticulture

Since the 2015 vintage, the Dirupi duo has been signing parcel selections that correspond to the identified crus of the region. This vintage is produced in the municipality of Sondrio, the Grumello cru, and the vineyard named Gèss. Altitudes: 455 to 550 metres. Yield: 30 hl/ha.

Oenology

Long maceration on the skins for 25 days to extract fine, infused tannins. Aged for two years in French oak pieces (225 litres) and demi-muids (500 litres).

Suggestions for accompaniment

Roast duckling with figs and chestnuts - Roast Bresse chicken - Rack of veal with chanterelles.

Domain

Fascinés par l’histoire et les pentes terrifiantes du vignoble local, les amis Davide Fasolini et Pierpaolo Di Franco se sont pris d’amour pour le vignoble de la Valteline au début des années 2000. Aussi, conscients de sa fragilité et du déclin qui le menaçait, ils ont décidé de s’investir pour la cause en créant leur propre domaine. Ainsi, après des études d’oenologie à Milan, ils louent quelques hectares de vignes et se lancent. Ils s’installent à Ponte in Valtellina, près de la ville de Sondrio, en 2003. 2004 sera leur premier millésime. Près de quinze ans plus tard, ils sont en mesure de revendiquer la position de « révolutionnaires » stylistiques, avec une approche qui a depuis fait flores et inspiré nombre de confrères. Tout d’abord, les deux amis réalisent un découpage pointu qui considère et traite chaque parcelle (elles sont au nombre de 18 !) comme une entité à part. Les vignes sont cultivées sur des terrasses historiques qui font face au sud, à des altitudes variant de 400 à 600 mètres. Plus que les expositions et les sols, elles signent selon eux la personnalité de chaque cuvée : l’aromatique et spontané Rosso di Valtellina Olé est produit sur les terroirs les plus « bas » (425-450 m) ; le porte-étendard de la propriété, le Valtellina Superiore, est produit sur des vignes s’étageant du plus bas au presque plus haut (400 à 550...

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