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Valtellina Sup. Riserva Grumello, Dossi Salati, Dirupi - 2019

  • Provenance: Valteline
  • Appellation: Valtellina Superiore
  • Domain: Dirupi
  • Grape variety(ies): Chiavennasca (nom local du nebbiolo)
  • On-call time: 20 years
  • Alcohol degree: 14%
It is one of the greatest vintages of the region and even one of the greatest nebbioli in Italy, capable of rivaling the finest Barbaresco and Barolo. With a translucent ruby colour, reminiscent of a beautiful pinot noir, it offers a magical nose of roses and violets, which precedes an intense and fresh palate, sapid, which finishes on graphite, a granitic terroir. A great wine and a great favourite!
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Viticulture

From a plot dedicated entirely to this wine. 550 metres above sea level. Produced only in good years.

Oenology

The grapes are harvested by hand in small 8 kg crates. The grapes are gently de-stemmed. Fermentation in stainless steel vats with a maceration of more than 30 days. Aged in 21 hl French oak tuns from the Allier region for 24 months, with a small part in barrels. Separate origins and blending only at the end of the process. Once bottled, the wine is kept for another 12 months before being sold.

Suggestions for accompaniment

Oven-roasted small game birds, roast quail with bacon, or simply a nice piece of beef just seared.

Domain

Fascinés par l’histoire et les pentes terrifiantes du vignoble local, les amis Davide Fasolini et Pierpaolo Di Franco se sont pris d’amour pour le vignoble de la Valteline au début des années 2000. Aussi, conscients de sa fragilité et du déclin qui le menaçait, ils ont décidé de s’investir pour la cause en créant leur propre domaine. Ainsi, après des études d’oenologie à Milan, ils louent quelques hectares de vignes et se lancent. Ils s’installent à Ponte in Valtellina, près de la ville de Sondrio, en 2003. 2004 sera leur premier millésime. Près de quinze ans plus tard, ils sont en mesure de revendiquer la position de « révolutionnaires » stylistiques, avec une approche qui a depuis fait flores et inspiré nombre de confrères. Tout d’abord, les deux amis réalisent un découpage pointu qui considère et traite chaque parcelle (elles sont au nombre de 18 !) comme une entité à part. Les vignes sont cultivées sur des terrasses historiques qui font face au sud, à des altitudes variant de 400 à 600 mètres. Plus que les expositions et les sols, elles signent selon eux la personnalité de chaque cuvée : l’aromatique et spontané Rosso di Valtellina Olé est produit sur les terroirs les plus « bas » (425-450 m) ; le porte-étendard de la propriété, le Valtellina Superiore, est produit sur des vignes s’étageant du plus bas au presque plus haut (400 à 550...

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