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bio

Saumur-Champigny, Clos de l'Echelier, Roches Neuves - 2021

This Clos de l'Echelier comes from a superb Turonian limestone terroir facing the Loire. It has a bright red colour with purple hues. The nose is elegant, with fruity aromas of cherry and strawberry. The palate is ample and fat, with a lot of elegance. If it can be approached young, the long ageing will let its race burst! Guide Vert RVF: 94/100
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Viticulture

Location: Dampierre sur Loire. Terroir: clay-limestone known as Turonian Superior. Very little soil, about 30 to 50 cm and then we are directly on the rock. Organic and biodynamic work - Biodyvin label and Ecocert certification

Oenology

Hand-picked in crates, sorting table for the harvest before vatting by conveyor belt. Fermentation in Stoeckinger truncated cone vats at a temperature of 16 to 24 degrees in order to extract the maximum of aromas and fatness; end of fermentation at a temperature of 24 degrees. Vatting period of 10 to 18 days, 100% destemming.

Suggestions for accompaniment

This wine is perfect with red meat tartar or game.

Domain

Thierry Germain débarque dans la Loire au début des années 90. A l’époque, l’état français finance des propriétés viticoles et son père lui propose alors de s’y installer. Il reprend donc en 1992 le domaine des Roches Neuves, auparavant exploité par Denis Duveau. La propriété compte à cette époque 13 hectares de vignes, auxquels se rajouteront 6 hectares en 1996. Son parcours va être alors jalonné de rencontres marquantes avec des personnages forts du monde du vin, parmi lesquels Charly Foucault (son deuxième père), Gérard Gauby (son modèle de vigneron) et François Bouchet, aujourd’hui disparu. Ce dernier lui mettra le pied à l’étrier de la biodynamie, faisant alors de Thierry son dernier élève.

L’intégralité du domaine passe en culture biologique en 1999 et la biodynamie démarre en 2000 et 2001. Le domaine - et l’homme - continuent à beaucoup évoluer et c'est en 2012 que la synergie prend une nouvelle tournure, lorsque Thierry rachète la propriété à l’Union Française de Gestion. Un an plus tard, avec l’acquisition de nouvelles parcelles de très grande qualité (Clos de l'Echelier, Clos Romans entre autres), la propriété compte enfin une trentaine d'hectares. Le domaine devient adulte.

Il devient alors l'une des références du grand vin de Loire et même du grand vin français : les derniers...

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