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Saumur-Champigny, Franc de Pied, Roches Neuves - 2021

For this "exercise in style", Thierry Germain has planted a very high density vine "franche de pied", i.e. without rootstock, directly in the soil, as it was done before phylloxera. The wine, which is very confidential (only 1,000 bottles per year), has delicate, subtle tannins and a refined texture reminiscent of some very fine Pinot Noirs. Superb! Guide Vert RVF: 93/100
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Viticulture

For this cuvée, the latest addition to the estate, high-density planting of free-standing vines, i.e. without rootstock, directly in the soil, as was the case before phylloxera. Confidential wine, only 18 ares of vines, 1'000 bts per year. Clay-limestone soil with sand that is not very conducive to parasites.

Oenology

Hand harvested in boxes, sorting table before vatting. The grapes are not destemmed (very rare for this variety) and are vinified in oval wooden vats with a single punching down. The aim here is to extract only the noble part of the grape.

Suggestions for accompaniment

Rabbit rilettes with herbs - Farm poultry with bacon.

Domain

Thierry Germain débarque dans la Loire au début des années 90. A l’époque, l’état français finance des propriétés viticoles et son père lui propose alors de s’y installer. Il reprend donc en 1992 le domaine des Roches Neuves, auparavant exploité par Denis Duveau. La propriété compte à cette époque 13 hectares de vignes, auxquels se rajouteront 6 hectares en 1996. Son parcours va être alors jalonné de rencontres marquantes avec des personnages forts du monde du vin, parmi lesquels Charly Foucault (son deuxième père), Gérard Gauby (son modèle de vigneron) et François Bouchet, aujourd’hui disparu. Ce dernier lui mettra le pied à l’étrier de la biodynamie, faisant alors de Thierry son dernier élève.

L’intégralité du domaine passe en culture biologique en 1999 et la biodynamie démarre en 2000 et 2001. Le domaine - et l’homme - continuent à beaucoup évoluer et c'est en 2012 que la synergie prend une nouvelle tournure, lorsque Thierry rachète la propriété à l’Union Française de Gestion. Un an plus tard, avec l’acquisition de nouvelles parcelles de très grande qualité (Clos de l'Echelier, Clos Romans entre autres), la propriété compte enfin une trentaine d'hectares. Le domaine devient adulte.

Il devient alors l'une des références du grand vin de Loire et même du grand vin français : les derniers...

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