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Cavesa le CAVE, le club des amateurs de vins exquis
bio

Roussette de Savoie, Zulime, Adrien Berlioz (magnum) - 2021

Deep colour with a golden hue and green tints. Intense nose where the candied fruit is accompanied by floral, spicy and honeyed notes: biscuit, candied citrus fruits, pear tatin, hawthorn, gingerbread. Powerful palate carried by the maturity of the fruit as well as by the aromatic tonicity.
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Viticulture

Name of the plot : Les Bugnons - Chignin. Age of the vines: 15 years. Soil type: clay-loam. Exposure: south. 8000 vines/ha. Yield: 45 hl/ha. Cultivation method: certified AB by Ecocert. Spraying preparation 500P and 501. Purin and decoction of plants, sulphur and copper.

Oenology

Manual harvesting, transport of the grapes in crates, they must arrive intact at the winery. Direct pressing sheltered from the air. Descent into the vat by gravity. Static settling. Spontaneous fermentation by indigenous yeasts. Spontaneous malolactic fermentation. Aged in vats.

Suggestions for accompaniment

Grilled sea bass with salsify chips - Tuna piccata, olive and anchovy viennese - Gratin of shellfish - Fish in sauce.

Domain

C'est en 2006 qu'Adrien Berlioz s'installe à Chignin, village pittoresque et capitale viticole savoyarde, en fondant le Cellier des Cray. Fils de vigneron et cousin du célèbre Gilles Berlioz, c'est sa famille qui lui cède ses premiers rangs de vigne, notamment l'une de ses grands-mères.

L'entièreté du domaine est certifiée en culture biologique grâce au label Ecocert depuis 2012 et désormais, même en biodynamie. Le finage de Chignin est composé de moraines glaciaires sur socle argilo-calcaire. Sur ces sols, Adrien oeuvre pour accoucher de grands vins de terroir en respectant ses vignes et ses équipes. Avec 5 ha, il ne veut en aucun cas agrandir les surfaces, pour se concentrer sur l'essentiel. Il garde ainsi la main sur les étapes de la vie du vin, de la vigne et de la cave.

À la vigne, le domaine compte maintenant 13 unités parcellaires bien définies. Chaque micro-terroir correspond ainsi à une cuvée spécialement vinifiée dans le sens du lieu. L'encépagement se concentre en rouge sur la mondeuse et le persan, pour les blancs il...

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