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Cavesa le CAVE, le club des amateurs de vins exquis
bio

Pinot Noir Anderson Valley - Greenwood Ridge, Father John W. - 2017

From a great terroir grown at an altitude of 500 metres, this superb Pinot develops a very fine nose of liquorice, serious and deep black fruit. The attack is marked by the terroir, with bright fruit. The balance is that of a great wine, with a marked structure and great potential. Devastated by fires in 2018, the vines were uprooted. So this is a collector’s vintage!
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Viticulture

Vines planted at an altitude of 500 metres, 8 km from the sea, 95% Burgundy clone, 5% Swiss Wadenswill clone, 20 year old plants, sandy soil.

Oenology

After manual harvesting, the grapes are macerated at low temperature and then pumped over at a temperature limited to 25°. They are vatted with 60% whole bunches. The wine is then aged for 11 months on the lees in French oak barrels of various origins with only 10% new wood. A single racking is carried out before bottling, which takes place without fining or ­filtration.

Suggestions for accompaniment

Lobster ravioli • Truffled Bresse poulard • Grilled duck breast.

Domain

Nicholas Maloney est un véritable Petit Prince du pinot noir, qui a fait ses classes en Bourgogne et signe parmi les plus brillantes cuvées du cépage que nous ayons vues et bues, en provenance des USA et plus précisément de la Californie.

Fils de viticulteurs originaires de Sebastopol, au cœur de la Russian River Valley (une zone tempérée proche du Pacifique, de premier ordre, qui abrite des domaines cultes tels Kistler, Joseph Phelps, Littorai), il a décidé de se lancer dans l’aventure après avoir accumulé les expériences dans les grands vignobles français. Il crée son domaine en 2010, en achetant des raisins à de petits vignerons locaux très bien situés et suivant scrupuleusement ses recommandations en matière de viticulture.

Mais en cave, c'est lui qui règne en maître, avec une approche qui a fait ses preuves : après des vendanges manuelles, les raisins sont macérés à basse température puis remontés à une température limitée à 25°. Ils sont cuvés avec un maximum de grappes entières (40 à 100%). Le vin est ensuite élevé 11 mois sur lies en pièces de chêne français avec 0 à 20% de bois neuf en fonction des cuvées et terroirs. Un seul soutirage est réalisé avant la mise, qui a lieu sans collage ni filtration, à l'ancienne. Sans chichi.

Grandement influencé par la Bourgogne qu’il...

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