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Petite Arvine Les Seyes, Cave des Amandiers - A. Deletraz - 2022

From the crystalline terroir of Fully, this Petite Arvine Les Seyes is one of the finest in the Valais today. In 2022, a sunny and explosive vintage, it displays great freshness with its notes of Williams pear. It is a juicy and intense wine, of great density, free of any varietal and which continues on stylish bitters.
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Viticulture

The Petite Arvine vines, which come from a selection of plots in the area known as "Les Seyes", are entirely planted on gneiss. The crystalline base of hard gneiss is covered by soils with a very low level of clay (>10%) and limestone (0 to 8%) and a very high level of sand and light, draining silts. The vineyard benefits from a continental climate with Mediterranean tendencies, with optimal sunshine, especially during the vegetative period. The Foehn effect favours a healthy state of the grapes at harvest time. Yield of 40 hl/ha.

Oenology

A confidential production, this cuvée was aged for 22 months in tuns (12 hl muids) and on the lees for 8 months. The wine was not subjected to malolactic fermentation.

Suggestions for accompaniment

Sea bass tartar - Royale of cod with citrus fruits - Scallops.

Domain

Alexandre Delétraz, c'est l'histoire d'un genevois idéaliste parti s'installer en Valais. Selon ses propres mots : "La Cave des Amandiers c’est un peu une utopie ou plutôt un rêve… Un projet de vie !". C’est l’envie de créer de grands vins dans des terroirs d’exception en respectant la nature, de révéler les qualités des cépages valaisans dans un environnement authentique et d’offrir au vin le temps de grandir dans la fraîcheur de la cave.

Cette dernière est l’une des plus jeunes du Valais, puisqu’elle a été créée en 2008. Après avoir vinifié le premier millésime dans un mazot, puis dans un garage à tracteurs de Fully, Alexandre a trouvé un lieu plus adéquat sur la commune de Saillon. Il a emménagé dans cette nouvelle cave dès 2011 et bien que les installations de vinifications soient récentes, le travail demeure totalement artisanal.

Les vignes sont entretenues manuellement à cause de la topographie accidentée, constituée de petites terrasses qui s’étagent de 450 à 900 mètres d’altitude sur 5.2 ha. C'est l'occasion de rappeler ici que la vigne en Valais est parfois aussi une viticulture de montagne. Cette viticulture héroïque est parfaitement illustrée par les différentes entités que possède Alexandre, sur Fully : Les Seyes, Les Follatères, La Combe d'Enfer, Chanton d'Euloz, La...

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