Free delivery from Fr. 300 of purchase or 18 bottles, otherwise Fr. 15

Cavesa le CAVE, le club des amateurs de vins exquis

Syrah, Cave des Amandiers - A. Deletraz - 2019

  • Provenance: Valais
  • Appellation: Valais
  • Domain: Cave des Amandiers
  • Grape variety(ies): Syrah. Le cépage arrive pour la première fois en 1921 en Valais, mais il est planté de manière plus importante à partir de 1937. Il existe de grandes similitudes entre les Syrah des côtes-du-rhône françaises et les climats et terroirs valaisans. C’est dans sa limite septentrionale qu’elle donne les plus grands vins et la vallée du rhône valaisanne répond parfaitement à ces critères.
  • On-call time: 15 years
  • Alcohol degree: 14%
The nose is of the white pepper type, even nutmeg, but also sometimes, depending on the vintage, one finds notes of leather. The attack is supple and reminiscent of eucalyptus, then the palate evokes undergrowth, spices such as pepper and cloves, the long finish is silky.
Technical sheet >
40,50 CHF
stock

In stock in our warehouses

> Click & collect
packaging

Anti-crash packaging

> Shipping & collection options
payment

100% secure payment

> Payment options
contact

Le CAVE's warranty

> Our commitments
contact

Any questions about this product?

> Contact us
print

You want to print this article card?

> Download / Print
grap_mouse
technical_sheets

Sheet

Technique

Viticulture

The vines used to produce the "Syrah" cuvée are located partly in Fully, on gneiss bedrock, and partly in Leytron, on a more or less crumbled schist soil with a presence of clay between the layers. The vineyard benefits from a continental climate with Mediterranean tendencies, with optimal sunshine, especially during the vegetative period. The Foehn effect favours a healthy state of the bunches at harvest time. Maximum 40 hl/ha.

Oenology

Vatting period of 3 to 6 weeks, 70% whole bunches, aged in 400l to 12 hl barrels, no new wood.

Suggestions for accompaniment

Rack of pork marinated with herbs and cooked at low temperature - Saddle of hare with pepper.

Domain

Alexandre Delétraz, c'est l'histoire d'un genevois idéaliste parti s'installer en Valais. Selon ses propres mots : "La Cave des Amandiers c’est un peu une utopie ou plutôt un rêve… Un projet de vie !". C’est l’envie de créer de grands vins dans des terroirs d’exception en respectant la nature, de révéler les qualités des cépages valaisans dans un environnement authentique et d’offrir au vin le temps de grandir dans la fraîcheur de la cave.

Cette dernière est l’une des plus jeunes du Valais, puisqu’elle a été créée en 2008. Après avoir vinifié le premier millésime dans un mazot, puis dans un garage à tracteurs de Fully, Alexandre a trouvé un lieu plus adéquat sur la commune de Saillon. Il a emménagé dans cette nouvelle cave dès 2011 et bien que les installations de vinifications soient récentes, le travail demeure totalement artisanal.

Les vignes sont entretenues manuellement à cause de la topographie accidentée, constituée de petites terrasses qui s’étagent de 450 à 900 mètres d’altitude sur 5.2 ha. C'est l'occasion de rappeler ici que la vigne en Valais est parfois aussi une viticulture de montagne. Cette viticulture héroïque est parfaitement illustrée par les différentes entités que possède Alexandre, sur Fully : Les Seyes, Les Follatères, La Combe d'Enfer, Chanton d'Euloz, La...

Read more...
domain_wines

The wines of

Domain

domain

My Recently

viewed products

You have not viewed any products yet

complete_order

Complete your

Order