Free delivery from Fr. 300 of purchase or 18 bottles, otherwise Fr. 15

Cavesa le CAVE, le club des amateurs de vins exquis

Montilla-Moriles, Don PX Gines Liebana, Toro Albala - 1937

  • Provenance: Andalousia
  • Appellation: Montilla-Moriles
  • Domain: Toro Albala
  • Grape variety(ies): Pedro ximenez
  • On-call time: 100 years
  • Style of wine: Vin de méditation
  • Alcohol degree: 15%
The hard-to-believe 1937 Don PX Ginés Liébana, whose grapes must have been picked in the middle of the Spanish Civil War, belongs to the Ginés Liébana range. Like many older wines, it has lower alcohol, only 14%, while the concentration of sugar has grown to 410 grams per liter. At this age, I was expecting something more complex and dense, and I ended up going back to the 1980 for nuance and detail. Don't get me wrong, this is phenomenal, and if you're not used to this style of wine, you'll be blown away. But it felt relatively simpler, with intense aromas of grapes and a dense and oily palate dominated by those same notes. I'm often amazed at how little correlation age and quality seem to have in these old PX wines... This is a limited edition of 1,200 bottles and 24 magnums. It was bottled in September 2018. Wine Advocate, Luis Gutiérrez : 96/100
Technical sheet >
370,00 CHF
stock

In stock in our warehouses

> Click & collect
packaging

Anti-crash packaging

> Shipping & collection options
payment

100% secure payment

> Payment options
contact

Le CAVE's warranty

> Our commitments
contact

Any questions about this product?

> Contact us
print

You want to print this article card?

> Download / Print
grap_mouse
technical_sheets

Sheet

Technique

Viticulture

Gines Liebana is the name of the painter who designed the old labels for this range of wines from Toro Albala.

Oenology

The grapes are harvested at the end of August. The best bunches are selected and transported in crates to a sandy area where they are laid out in the sun to dry for 10 days (45-50°C during the day and 25-35°C at night). The bunches are then crushed with very powerful presses, and the must is put into vats. The alcoholic fermentation takes place until about 9° of alcohol. The wine is then matured to about 17° and then aged for a long time in large American oak barrels.

Suggestions for accompaniment

To be drunk on its own, as a dessert wine or with a large Havana.

Domain

Les vignobles andalous se divisent en plusieurs appellations, dont Montilla-Moriles, qui possède certainement les plus anciens vignobles de la région, cette dernière étant déjà prospère à l’époque des romains. Ici, le climat est continental, très chaud, avec des hivers courts et de faibles précipitations. Les vendanges commencent dès la mi-août, ce sont les plus précoces d’Espagne. Le cépage-roi est le Pedro Ximenez (PX), qui est vinifié en vins secs ou doux sur des modes oxydatifs, avec des élevages longs à très longs. C'est dans ce décor qu'évolue Toro Albala.

Située dans le village de Aguilar de la Frontera à 50 kilomètres de Cordoba, la propriété fut fondée en 1844 par Antonio Sánchez Prieto. En 1922, José Toro Albala, passionné à la fois par le vin et par l'archéologie, restaure et déplace le domaine dans l'ancienne centrale électrique d'Aguilar, aux vastes entrepôts souterrains idéaux pour la conservation du vin. Pendant quasiment un siècle, la bodega produira du vin afin de le laisser vieillir dans ses caves, mais sans le mettre en bouteille. Les choses changeront à la fin du XXème siècle avec la naissance des premières cuvées. Une nouvelle ère commence alors.

C'est depuis quelques années Antonio Sanchez Romero qui dirige la maison et s'emploie à créer des bijoux uniques, sans perdre de vue l'essence de son...

Read more...
domain_wines

The wines of

Domain

domain

My Recently

viewed products

You have not viewed any products yet

complete_order

Complete your

Order