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Fino Electrico, Bombilla, Toro Albala (ampoule en verre)

  • Provenance: Andalousia
  • Appellation: Montilla-Moriles
  • Domain: Toro Albala
  • Grape variety(ies): Pedro ximenez
  • On-call time: 15 years
  • Style of wine: Vin initiatique
  • Alcohol degree: 15%
The container of this fino pays tribute to the history of the estate. In fact, in 1922, José Toro Albala, who was passionate about both wine and archaeology, restored and moved the winery to the old Aguilar power station, with its vast underground warehouses, ideal for storing wine. Popular jokes such as "How many volts does this wine make?" still remain in the area. Compared to the Fino del Lagar Electrico, this one is aged for a shorter period of time, which gives it a fatter character, but also a more frisky, aperitif character. A delight! Jancis Robinson: 17/20
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Viticulture

The name 'Electrico' refers to the location of the estate on a former power station.

Oenology

The grapes are not crushed, they arrive naturally at 15° of potential alcohol and the fino that is made from them is therefore not mutated. The must comes from the first juices that come out of the press. Aged for 5 years.

Suggestions for accompaniment

It is the wine for tapas, seafood and other shellfish. It can also be served with grilled fish or dry hard cheeses.

Domain

Les vignobles andalous se divisent en plusieurs appellations, dont Montilla-Moriles, qui possède certainement les plus anciens vignobles de la région, cette dernière étant déjà prospère à l’époque des romains. Ici, le climat est continental, très chaud, avec des hivers courts et de faibles précipitations. Les vendanges commencent dès la mi-août, ce sont les plus précoces d’Espagne. Le cépage-roi est le Pedro Ximenez (PX), qui est vinifié en vins secs ou doux sur des modes oxydatifs, avec des élevages longs à très longs. C'est dans ce décor qu'évolue Toro Albala.

Située dans le village de Aguilar de la Frontera à 50 kilomètres de Cordoba, la propriété fut fondée en 1844 par Antonio Sánchez Prieto. En 1922, José Toro Albala, passionné à la fois par le vin et par l'archéologie, restaure et déplace le domaine dans l'ancienne centrale électrique d'Aguilar, aux vastes entrepôts souterrains idéaux pour la conservation du vin. Pendant quasiment un siècle, la bodega produira du vin afin de le laisser vieillir dans ses caves, mais sans le mettre en bouteille. Les choses changeront à la fin du XXème siècle avec la naissance des premières cuvées. Une nouvelle ère commence alors.

C'est depuis quelques années Antonio Sanchez Romero qui dirige la maison et s'emploie à créer des bijoux uniques, sans perdre de vue l'essence de son...

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