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Montilla-Moriles, Don PX Convento Seleccion, Toro Albala - 1929

  • Provenance: Andalousia
  • Appellation: Montilla-Moriles
  • Domain: Toro Albala
  • Grape variety(ies): Pedro Ximenez
  • On-call time: 99 years
  • Alcohol degree: 18%
Luis Gutierrez for The Wine Advocate commented: "The extreme 1929 Don PX Convento Selección has unusual thickness and density, it's a rare, sweet beast. It's very dark with a dark green colour, dense, fat. The palate is deep and full-bodied, with a profile more reminiscent of a PX de Xeres. With its 500 grams of residual sugar per litre, it is monumental, baroque and demands to be drunk in small sips. It's an impressive wine, very sweet and truly unique. Robert Parker, Wine Advocate: 95/100
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Oenology

The grapes are harvested at the end of August. The best bunches are selected and transported in crates to a sandy area where they are laid out in the sun to dry for 10 days (45-50°C during the day and 25-35°C at night). The bunches are then crushed with very powerful presses, and the must is put into vats. The alcoholic fermentation takes place until about 9° of alcohol. The wine is then matured to about 17° and then aged for a long time in large American oak barrels.

Suggestions for accompaniment

To be drunk on its own, as a dessert wine or with a large Havana.

Domain

Les vignobles andalous se divisent en plusieurs appellations, dont Montilla-Moriles, qui possède certainement les plus anciens vignobles de la région, cette dernière étant déjà prospère à l’époque des romains. Ici, le climat est continental, très chaud, avec des hivers courts et de faibles précipitations. Les vendanges commencent dès la mi-août, ce sont les plus précoces d’Espagne. Le cépage-roi est le Pedro Ximenez (PX), qui est vinifié en vins secs ou doux sur des modes oxydatifs, avec des élevages longs à très longs. C'est dans ce décor qu'évolue Toro Albala.

Située dans le village de Aguilar de la Frontera à 50 kilomètres de Cordoba, la propriété fut fondée en 1844 par Antonio Sánchez Prieto. En 1922, José Toro Albala, passionné à la fois par le vin et par l'archéologie, restaure et déplace le domaine dans l'ancienne centrale électrique d'Aguilar, aux vastes entrepôts souterrains idéaux pour la conservation du vin. Pendant quasiment un siècle, la bodega produira du vin afin de le laisser vieillir dans ses caves, mais sans le mettre en bouteille. Les choses changeront à la fin du XXème siècle avec la naissance des premières cuvées. Une nouvelle ère commence alors.

C'est depuis quelques années Antonio Sanchez Romero qui dirige la maison et s'emploie à créer des bijoux uniques, sans perdre de vue l'essence de son...

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