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Loupiac, Château Dauphiné-Rondillon - 1990

Lovers of great sweet wines and old vintages, this is your Christmas present before time! The Château is literally doing you a favour by bringing out this great vintage from its collection. Although orangey in colour, with no signs of premature evolution, the wine has yellow-green highlights reminiscent of Chartreuse and indicative of a wine that is still young and in the prime of its life. The first nose is captivating, fragrant with sweet spices, fine saffron, encaustic, orange and many other elusive nuances. But it is on the palate that it surprises and overwhelms most, as the sensation of the liqueur and its components melting and integrating is magical. The finesse is miraculous, the complexity of flavours ingenious, and the whole thing awakens in the mind of the taster a desire to cook and ideas for dishes! Peking duck, scallops with lemon butter, an old Stilton or, better still, a Castelmagno with good marbling and sufficient fat. This wine is a delight, a miracle.
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Technique

Viticulture

Mainly clay-limestone terroir, with gravel on top. Surface area of 9 hectares. Vines 45 years old. The grapes are harvested by successive selections (up to 5 selections) by hand in order to select only those bunches affected by Botrytis cinerea.

Suggestions for accompaniment

To be drunk on its own, with blue cheese (Roquefort, Stilton), or with an orange and chocolate tart.

Domain

Le Château Dauphiné-Rondillon a été créé en 1798 par M. Alfred Debat. Dès l’origine, il décide de se consacrer exclusivement à la production de grands vins blancs liquoreux. Son descendant, Basile Debat, obtiendra une médaille d’Or pour un Loupiac 1900 au Concours Général Agricole en 1901. Dynamisé par cette reconnaissance qualitative, Jean Darriet décide en 1920 de mettre son vin en bouteilles. L’étiquette du Château créée cette année-là est la même depuis lors, elle n'a jamais changé.

Dominant la Garonne, le Château est situé sur les plus beaux terroirs de Loupiac et culmine à 103 mètres. Depuis la propriété, on distingue facilement quelques Grands Crus du sauternais : Rayne-Vigneau, Yquem, Rieussec, Lafaurie-Peyraguey. Ce terroir exceptionnel est constitué d’une large croupe graveleuse en surface, puis d’un sol argilo-graveleux, avant d’atteindre la roche-mère calcaire. La conjonction de ce terroir, d’une exposition sud/sud-ouest, et d’une situation géographique privilégiée offrent des conditions exceptionnelles à la production de grands vins blancs liquoreux.

Le travail du vignoble se déroule dans la tradition et le respect de l’environnement : toutes les tâches de la vigne se font manuellement (taille/épamprage/vendanges). Les amendements organiques sont maîtrisés, les traitements sont effectués avec des...

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