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Tokaji Szamorodni Sec (oxydatif), Samuel Tinon (50 cl) - 2009

  • Provenance: Tokaj
  • Appellation: Tokaj
  • Domain: Samuel Tinon
  • Grape variety(ies): Furmint 90%, Hárslevelü 10%
  • On-call time: 25 years
  • Alcohol degree: 14.5%
This is the most secret wine of Tokaj and of the estate, but perhaps also the most ancestral, surprising. The attack is powerful and lively; it precedes a rich and complex, dynamic, juicy palate, with flavours of dried fruit and citrus. The finish is very long and ends with a beautiful bitterness, with an explosion of aromas and a sensation of salinity in retro-olfaction.
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Viticulture

Loess soil, clay on a limestone base on the Olaszliszka vineyard. Age of the vines: 90 years. Massal selection.

Oenology

Dry Tokaji Szamorodni expresses the potential of great wines aged under a veil of yeast. It is the historic wine, known in Poland and northern Europe. It should be noted that it is the only dry wine in the world made from botrytised grapes. Ageing is essential here. Years in the cask are necessary for the wine to develop its specific aromas and taste under veil and to find a beautiful and noble balance.

Suggestions for accompaniment

Lobster with Vin Jaune - Chausson with truffles - Vieux Comté, Gruyère or Etivaz.

Liquid geography

Domain

Quel est donc ce vin ? Fascinant Tokaj, qui traverse les siècles et franchit les frontières. Tsars séduits, rois épris, reines conquises, mais aussi écrivains, compositeurs, connaisseurs et gourmets. Hongrois bien sûr. Eux les premiers, savent depuis toujours que le Tokaj n’est pas un vin comme les autres.

Et tout cela grâce à l’Aszú, cueilli depuis le XVIIe siècle par les hommes et les femmes de la contrée. C’est lui qui a fasciné Samuel Tinon et son épouse Mathilde. Samuel a en effet « mordu dedans » en 1991, juste après la chute du mur de Berlin. En 1993, Mathilde l’interviewait en pleines vendanges alors qu’il était directeur de la première société mixte de la région. Il a alors appris très vite à sélectionner les meilleurs Aszú, à reconnaître les différents crus, à communiquer avec tous les acteurs de la région, des anciens maîtres de chai des fermes d’Etat aux artisans et maires locaux.

Puis ils ont voyagé. Et se sont retrouvés. En 1998, Samuel achetait une maison à Olaszliszka, au coeur de la région. A leur mariage, un an après, ils servaient à leurs proches et à amis un Tokaji Aszú 1981. Tokaj ne les a jamais quittés. Ils sont revenus, sans cesse. En 2000, les vignes étaient gorgées d’Aszú. Samuel a déclaré : "Ces raisins-là, je les veux dans ma cave". Et tout a commencé...

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