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Tokaj Aszú 5 puttonyos, Samuel Tinon (50 cl) - 2016

  • Provenance: Tokaj
  • Appellation: Tokaj
  • Domain: Samuel Tinon
  • Grape variety(ies): Furmint et harslevelu
  • On-call time: 30 years
  • Alcohol degree: 12%
The apotheosis of the great classic Tokaj sweet style, Aszú 5 puttonyos delivers here a baroque but very charming nose, with nuances of apricot cream, cinnamon and candied lemon. It offers a magnificent, harmonious and balanced liquor, with an ideal liveliness of flavour. A great wine for ageing, gastronomic!
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Viticulture

The estate owns a 2 ha vineyard located in the Hatari Grand Cru, in the municipality of Olaszliska, on a south-facing slope with a 30-40% gradient. In addition, trustworthy partnerships with local winegrowers allow the estate to buy aszú grapes from different terroirs. First vintage produced: 2000.

Oenology

The great Tokaj sweet wine. The Aszú grapes are picked one by one, stored in 25 kg crates and then in a barrel while waiting for the vinification. Macerated in dry wine for more than a month, they give the wine all its complexity and richness in sugar, acidity and dry extract, which is very high here.

Suggestions for accompaniment

Venison jig with dried fruit jus - Quail with grapes - Orange soufflé.

Liquid geography

Domain

Quel est donc ce vin ? Fascinant Tokaj, qui traverse les siècles et franchit les frontières. Tsars séduits, rois épris, reines conquises, mais aussi écrivains, compositeurs, connaisseurs et gourmets. Hongrois bien sûr. Eux les premiers, savent depuis toujours que le Tokaj n’est pas un vin comme les autres.

Et tout cela grâce à l’Aszú, cueilli depuis le XVIIe siècle par les hommes et les femmes de la contrée. C’est lui qui a fasciné Samuel Tinon et son épouse Mathilde. Samuel a en effet « mordu dedans » en 1991, juste après la chute du mur de Berlin. En 1993, Mathilde l’interviewait en pleines vendanges alors qu’il était directeur de la première société mixte de la région. Il a alors appris très vite à sélectionner les meilleurs Aszú, à reconnaître les différents crus, à communiquer avec tous les acteurs de la région, des anciens maîtres de chai des fermes d’Etat aux artisans et maires locaux.

Puis ils ont voyagé. Et se sont retrouvés. En 1998, Samuel achetait une maison à Olaszliszka, au coeur de la région. A leur mariage, un an après, ils servaient à leurs proches et à amis un Tokaji Aszú 1981. Tokaj ne les a jamais quittés. Ils sont revenus, sans cesse. En 2000, les vignes étaient gorgées d’Aszú. Samuel a déclaré : "Ces raisins-là, je les veux dans ma cave". Et tout a commencé...

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