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Savennières, Les Genêts, Damien Laureau - 2019

This is the queen appellation, the one that is renowned for its exceptional chenin de garde! And we are more than ever in admiration of the production of Damien Laureau, a great talent at the service of his terroirs. His Genêts impresses by its freshness, its aromatic clarity (bitter orange, spices), its elegance and its finesse. An accessible wine, but capable of ageing gracefully. RVF Green Guide: 92/100
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Viticulture

Damien Laureau took over a vineyard and fruit growing estate in Gemmes sur Loire in 1999. In 2006, he took over a few plots in the Savennières vineyard and his estate now has a surface area of 7.8 ha. In organic farming since 2009, he cultivates his vines without synthetic products and with preparations based on dung or composts. The soils are predominantly sandy-silt for this wine.

Oenology

The Chenin grapes, harvested in successive batches, are pressed directly, settled for 12 hours, and fermented (indigenous yeasts) in vats or barrels depending on the terroir. Each micro-terroir is identified and vinified separately. Malolactic fermentation is carried out by itself according to the vintage. Aged for 12 months in barrels and then a minimum of 6 months in vats.

Suggestions for accompaniment

Grilled fish with lemon butter - Blanquette of veal with vegetables - Spelt risotto with truffles.

Domain

En matière de cépage chenin, s'il est une appellation ligérienne à la réputation séculaire, capable de produire des crus de longue garde, susceptibles de se complexifier durant de nombreuses années et de damer alors le pion aux plus grands blancs de Bourgogne, c'est bien Savennières.

En son sein il y a bien sûr les domaines de toujours, de très ancienne lignée, parmi lesquels la mythique Coulée de Serrant, le domaine aux Moines et d'autres. Mais il y a également une génération de jeunes vignerons ambitieux et hyper talentueux, qui ont développé une nouvelle esthétique de vins, qui depuis a été célébrée par la critique mondiale et truste les meilleures notes dans les guides. Damien Laureau est de ceux-là et fait aujourd'hui partie du trio de tête de l'appellation, sans conteste.

À l'instar de son confrère et ami Richard Leroy, qui a vécu peu ou proue la même aventure quelques années avant, c'est après avoir travaillé deux ans dans une société parisienne que Damien Laureau se décide de reprendre en 1999 un domaine viticole et arboricole sur Sainte-Gemmes-Loire. L'aventure dure jusqu'à l'automne 2006, période à laquelle la culture des fruits est abandonnée, ainsi qu'une partie du vignoble, en AOC Anjou. Damien se recentre alors sur le vignoble de Savennières ainsi que celui de la mythique Roche-aux-Moines....

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