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Cavesa le CAVE, le club des amateurs de vins exquis

Nebbiolo d'Alba Valmaggiore, Sandrone - 2020

From one of Barolo's legendary winemakers and one of only two "Grand Crus" in the Roero, this Valmaggiore has a superb nose of exotic fruit, citrus, flowers, noble vegetal and white pepper. It is a great, fine wine, with sapid tannins, expressing itself delicately and ending with a very pure finish that makes you salivate. An artist's wine, which has enough to make many Barbarescos tremble, a great favourite!
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Viticulture

The vineyards are located in the heart of the Roero, in the municipality of Vezza d'Alba and more specifically on the Valmaggiore (grand) cru. The vineyard has a south and south-west exposure, with sandy soil and a steep slope. The density of plantation is high (8'000 vines/ha) and the load per vine is reduced to 800 gr.

Oenology

Each batch is vinified separately. After de-stemming and light crushing, maceration begins. The alcoholic fermentation starts about 24 to 36 hours later thanks to the indigenous yeasts. Maceration is carried out in open stainless steel tanks for the first few days of alcoholic fermentation. In total, the fermentation lasts about 20 days. Malolactic fermentation is carried out immediately after alcoholic fermentation in 500 l French oak demi-muids. Aged for 12 months in the same barrels and then 9-10 months in bottles.

Suggestions for accompaniment

Brezzaola on a bed of rocket - Vinaigrette of veal loin cooked with string.

Domain

Luciano Sandrone est une star du Barolo. Il doit sa reconnaissance à un sens du vin hors pair, qui le porte à soigner tous les détails qui permettent de produire un grand Barolo. Il a également la chance de travailler en famille avec sa fille Barbara (Direction) et son frère Luca (vignes), aussi passionnés que lui !

En 1978, Luciano Sandrone procède pour la première fois à l’isolation de son Cannubi Boschis (cru de 7 ha connu jadis sous le nom de Monghisolfo et situé dans le prolongement nord-est du Cannubi). Cinq ans plus tard, c’est la consécration pour ce vin qui accède à l’empyrée des cuvées mythiques avec un 100/100 décerné par Robert Parker. Il devient alors culte et connaîtra un succès mondial jamais démenti. Seul changement durant ces dernières années, il est rebaptisé Aleste depuis le millésime 2013, fusionnant ainsi les prénoms des deux enfants de Barbara et donc petits-enfants de Luciano, ALEssia et STEfano.

Petit retour en arrière, en 1990, il sort le premier millésime de son Barolo Le Vigne. Ce dernier n’est pas un autre cru, mais fait référence à la tradition locale qui privilégiait l’assemblage de différents terroirs afin de produire le meilleur vin possible. Il faudra un certain temps pour imposer cette cuvée en terme d’image, d’autant que les quatre premiers millésimes ont été vendus uniquement...

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