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bio

Champagne Extra-Brut, Les Murgiers, F. Boulard (mathusalem - 6 l.) - 2012

  • Provenance: Champagne
  • Appellation: Champagne
  • Domain: Francis Boulard
  • Grape variety(ies): Pinot meunier 50% et pinot noir 50%
  • On-call time: 30 years
  • Style of wine: Vin effervescent
Delphine Boulard is now the sole manager of the estate and produces a range of champagnes with character, faithful to their northern terroirs. The vineyard is biodynamically cultivated and the emphasis is on the taste for tasty, full-bodied, ripe wines made from small yields. Such as this cuvée with its nose of dried fruit and citrus fruits, both full and subtle, fantastically natural!
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Viticulture

Clay and limestone soils of the Marne Valley. Average age of the vineyard: 30 years

Oenology

Only the "cuvée" (the first juice from the first press) is used in the composition of this champagne. Vinification in small oak barrels, foudre and demi-muids. Spontaneous alcoholic fermentation - natural indigenous yeasts. Malolactic fermentation carried out. Stirring of the fine lees every 10/12 days. Bottled on Fruit Day (lunar calendar). Not fined.

Suggestions for accompaniment

Aperitif - Starters - Poached poultry - Grilled fish - Cheese.

Domain

En 2009, les enfants de Raymond Boulard décident de poursuivre séparément leurs chemins professionnels. Francis Boulard, sa femme Jeanne et sa fille Delphine fondent alors le domaine qui porte leurs noms. Aux origines de cette création, une ligne directrice : depuis de nombreuses années déjà, Francis Boulard avait donné une impulsion bio à sa production, avec certaines vignes converties et certifiées. Amateurs de bon sens paysan, Francis et Delphine ont de qui tenir, comme l'on dit, car ils appartiennent à une famille de viticulteurs-vignerons depuis six générations au moins. Le membre le plus ancien dont on ait retrouvé la trace à ce jour est en effet né pendant la Révolution Française, en 1792.

Le vignoble du domaine est situé en grande partie à Cormicy, au nord-ouest de Reims, dans le Massif de Saint-Thierry surnommé « la Petite Montagne de Reims », sur des terroirs siliceux calcaires. Les vignes sont aussi présentes à Paradis (Hameau de Belval, dans la Vallée de la Marne), à Cuchery, à Cauroy-lès-Hermonville et à Mailly-Champagne, village classé Grand Cru de la Montagne de Reims. L'exposition des vignes est principalement est/nord-est, voire sud en Vallée de la Marne.

L'orientation vers la culture biologique remonte ici à plusieurs années : dans le but de signer des vins dotés de caractère et les plus...

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