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Barbaresco Fausoni, Sottimano - 2020

From an archetypal Neive terroir, where elegance reigns supreme, it has a very light colour, the same as a great fine pinot noir. It is first of all a great wine with a superb aromatic definition: admirable nose of truffle, rose, captivating, underlying exotic fruits. The attack is suave, with fat tannins that evoke Burgundy. The wine is unsurpassed in finesse, texture, smoothness, with a very noble spicy flavour. It goes on for a long time, very juicy, salivating: we are completely in the definition of the place with an unfathomable charm, a harmony. A great favourite! Vinous : 97+/100 ; Wine Enthusiast : 96/100 ; Wine Spectator : 94/100 ; James Suckling : 94/100 ; Wine Advocate : 93/100
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Viticulture

South/West facing terroir, 35 year old vines. As can be seen on any map of the Barbaresco region, Fausoni is located right on the border of the commune of Neive. Consequently, the wine is built on a subtle balance of elegance, bouquet and concentration.

Oenology

Fermentation and maceration of the skins normally takes about 18 days. No selected yeasts are used, only those of the terroir. Malolactic fermentation is done in French barrels, where the wine remains for about 18-20 months. 25% new wood. There is no filtration or fining before bottling.

Suggestions for accompaniment

Roast duck - Saddle of chamois - White truffle risotto.

Domain

Créé dans les années 70 par Rino Sottimano et repris par deux de ses enfants, Elena et Andrea, ce domaine familial de Barbaresco est une référence des Langhe. Il atteint l'excellence dans les derniers millésimes, avec des vins qui font l’unanimité auprès des plus grands spécialistes mondiaux du Piémont.

Parti de quelques lopins de terre dans le cru Cottà, il compte aujourd'hui près de 18 hectares répartis notamment sur cinq des meilleurs crus locaux, à savoir Currà, Cottà, Pajoré, Fausoni et Basarin. La culture est biologique depuis les débuts, avec un travail des sols et du végétal d'une rigueur absolue.

L'approche en cave se veut toute aussi respectueuse de la matière première. Les fermentations et macérations durent au minimum trois semaines. Aucune levure sélectionnée n'est utilisée. La fermentation malolactique n'est jamais déclenchée, elle se produit naturellement au printemps qui suit la vendange. L'élevage est réalisé en pièces bourguignonnes François Frères de très noble origine, où le vin demeure pendant 18 à 22 mois. Il n'y a par ailleurs jamais de filtration ni de collage avant la mise.

Chaque vin exprime avec un maximum de précision et détails son terroir et millésime, mêlant l’élégance tannique de...

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