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VdP, Point final V (pinot noir), Le Gd-Clos, J-M Novelle

The Point Final collection highlights wines vinified nearly ten years ago: a selection of the best pieces and a stay of 6 years in wood and 4 years in vats, the wines having had time to digest their lees completely! The result is timeless. The pinot noir is the paragon of this and will direct you towards Châteauneuf or Tuscany, with its notes of blood orange, red fruits, which are found on the palate with nuances of chinoto, tuberose; and fine, surprisingly smooth tannins. An "umami" wine, meditative!
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Viticulture

Le Grand Clos is a family estate of 7 ha located in the commune of Satigny. The vineyard on the hillside is grassed over and maintained with the utmost rigour. A lot of work is done in the vineyard, which produces little but gives healthy and concentrated fruit. The grapes are harvested when they are fully ripe in terms of alcohol, phenolics and aroma.

Oenology

The Point Final collection is the culmination of a long wait. Varietal wines vinified almost a decade ago, a selection of the best barrels and a 6-year stay in oak: all the conditions required for the Late Bottle Vintage, LBV, appellation. Unique and rare wines, which mark the end of JM Novelle's use of barrels.

Suggestions for accompaniment

Ideal with roast guinea fowl, rib of beef, venison, lamb mice, goulash, roast beef. Or even dark chocolate and/or a cigar!

Domain

S'il y a bien une chose que l'on n'enlèvera pas à Jean-Michel Novelle, c'est bien son sens du vin. Et sa capacité à se remettre en question. Deux qualités qui sont l'apanage des grands vignerons dont nous aimons les vins, qu'ils viennent de Suisse, de France, d'Espagne, d'Italie ou d'ailleurs...

En effet, après s'être fait connaître dans les années 80-90 pour des vins somme toute puissants, issus de longues macérations (pour les rouges) et de très longs élevages sous bois - souvent neuf -, il a évolué ces dix dernières années vers un tout autre style, sans bois, sans "malo" pour les blancs (et parfois même les rouges !), tourné vers la gastronomie, éclatant, frais, vibrant.

Mais avant d'en arriver à cette forme de maturité, le chemin a été long. Rappelons en effet qu'avant de reprendre le domaine familial, Jean-Michel a été un brillant étudiant, qui aurait pu se destiner à une toute autre carrière, mais l'appel du vin a été plus fort. Il arrive donc en 1980 au domaine du Grand Clos et repense l'encépagement. Les vieilles vignes de gamay et pinot noir sont ainsi conservées, alors qu'une grande partie du chasselas est arrachée pour permettre la plantation de cépages souvent nouveaux et donc jamais explorés à Genève. L'histoire et le succès lui donneront raison.

Mais non content de dynamiser le...

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