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Terrasses du Larzac, Clapas rouge, Pas de L'Escalette - 2020

This cuvée is one of the best wines of the Languedoc, as the last vintages have shown, and the 2020 is no exception. It offers a very fine nose of citrus fruits (blood orange), graphite and cold ash. The body is racy, slender, beautifully woven and fresh, finishing with pepper and dried flowers. It’s superb! Guide Vert RVF: 92/100
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Viticulture

The vineyard of about 15 hectares is planted on terraces surrounded by low dry stone walls called "clapas", nestled at an altitude of 350 metres at the foot of the Larzac plateau. The vines are grown as naturally as possible without chemicals on limestone scree soils that ensure a good water regime. The soils are entirely worked.

Oenology

Total destemming. Vatting period of 30 days. Alcoholic fermentation in 50 hl wooden vats with indigenous yeasts. Traditional vinification: punching down and pumping over. Malolactic fermentation in wood. Matured for ten months, half in barrels and half in wooden truncated-cone vats.

Suggestions for accompaniment

Shoulder of lamb with olives • Pissaladière • Tian of vegetables with chorizo.

Domain

Situé entre Millau et Montpellier dans l’Hérault, le Pas de l’Escalette est le passage incontournable et emblématique entre le Larzac et la Méditerranée. Niché à 350 mètres d’altitude au pied du plateau du Larzac, le domaine d’une vingtaine d’hectares est morcelé sur une cinquantaine de terrasses de part et d’autre de la vallée de Pégairolles de l’Escalette et de Lauroux.

Chacune des vignes de Delphine Rousseau et Julien Zernott, le couple de vignerons, est implantée sur les éboulis calcaires du causse, entourée de murets de pierres sèches et de clapas (tas de pierre). Protégé par le causse, ce vignoble est naturellement irrigué par les sources du Larzac. La biodiversité et le travail des sols permettent de produire des raisins en équilibre avec leur environnement.

Le domaine est à ce sujet certifié en agriculture biologique et en biodynamie avec Biodyvin. L’altitude, les sols argilo-calcaire profonds et drainants, le climat frais de ces vallées ; toutes les conditions sont réunies pour produire des vins d’une fraîcheur et d’une tension fruitée très spécifique à ce terroir.

Les Zernott-Rousseau travaillent exclusivement les cépages méridionaux : grenache et carignan pour la majorité des assemblages, syrah et cinsault. Pour les blancs, les vieilles vignes de carignan blanc et de terret...

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