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bio

Mallorca, Trispol, Mesquida Mora - 2021

  • Provenance: Majorca
  • Appellation: Mallorca
  • Domain: Mesquida Mora
  • Grape variety(ies): Callet, cabernet et syrah
  • On-call time: 7 years
  • Alcohol degree: 13.5%
The flagship of the estate, Trispol refers to cement in the philosophical sense of the word, the earth. Combining an indigenous grape variety with two more well-known varieties, it tells the story of the estate in its own right. It opens with notes of plum and spices, enhanced by a very fine and integrated breeding. It is very harmonious in its tannins and offers a juicy, persistent fruit.
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Viticulture

Biodynamic cultivation, the soil is ploughed with the help of a horse. In the vineyard, Barbara Mesquida Mora uses native ground cover and also applies compost and biodynamic preparations. She also uses herbal infusions to stimulate the health of her vines.

Oenology

Manual selection of the grapes. Cold pre-fermentation maceration and separate fermentation of the different grape varieties in stainless steel tanks. Malolactic fermentation in barrels. Aged in lightly toasted French barrels.

Suggestions for accompaniment

Pork tenderloin and roasted figs - Grilled beef rib - Old mimolette.

Domain

Barbara Mesquida Mora est née dans un petit coin de paradis, sur l’île de Majorque. Elle a été baignée par la salinité de l’eau et le soleil de la Méditerranée durant toute son enfance. Reprenant le domaine familial en 2012, elle a décidé d’explorer une voie inusitée jusqu’alors : celle de la culture biodynamique et de vins sensibles et digestes, loin des crus capiteux, extraits et boisés plébiscités par le tourisme de masse. Il fallait être courageuse.

Le vignoble du domaine est composé de sept parcelles âgées entre 5 et 50 ans. Elles sont cultivées sur des sols calcaires, argileux et rougeâtres. Au sein de cette mosaïque, cohabitent les premiers cépages internationaux avec d’antiques et rares variétés autochtones, reflets de l’histoire de l’île. Afin de léguer aux générations futures des sols vivants et fertiles, la gestion des vignes est basée sur le dialogue avec la nature : Barbara sème des couverts végétaux, utilise du compost et des préparâts biodynamiques, des infusions de plantes. Des gestes qui l’aident à obtenir des raisins d’une qualité optimale, sublimés par un travail manuel précautionneux et tout cela en respectant le calendrier lunaire et biodynamique.

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