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Gevrey-Chambertin Les Corbeaux V.V. 1er Cru, Bruno Clavelier - 2020

Far from the earthy character that is often attributed to the crus of this village, the Gevrey-Chambertin 1er cru Les Corbeaux of the estate benefits from the fresh air flows of the Lavaux combe which bring balance, finesse and a more airy side. The wine still expresses itself on a beautiful fruit and with a lot of precision in the tannic framework. A Gevrey that leans towards Chambolle, subtle and long.
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Technique

Viticulture

A 22 ares parcel composed of a 35 years old vine for 2/3 and a small part of more than 70 years old. The vineyard is located at the foot of the hillside above the Grand Cru road at the exit of the village, just before Mazis-Chambertin. The lower part of the vineyard is planted on limestone slabs with entroques.

Oenology

Vinification in open truncated wooden vats. Depending on the vintage, a percentage of whole grapes is kept (maximum 30%). Fermentation is done with indigenous yeasts, with some manual punching of the cap. Gentle pressing. After settling, the wines are run off by gravity. The wine is aged for 18 months in fine-grained oak barrels of French origin with +/- 30% new wood for the Grand and 1er crus, a little less for the "villages". No fining or filtration.

Suggestions for accompaniment

Game birds (partridge, pheasant) - Pigeon in casserole - Saddle of venison.

Domain

Le trésor de Bruno Clavelier, ce sont d’abord ses vieilles vignes, replantées pour la plupart après le phylloxéra, dans les années 1930-1940. Les plus anciennes dépassent les 80 ans et sont issues de sélections massales. Les rendements sont naturellement limités et l’enracinement est exceptionnel. 

La culture biologique et biodynamique implique ici une forte présence dans les vignes et beaucoup de prévention et d’interventions manuelles. Toutes les parcelles reçoivent les mêmes soins. Le passage de la charrue est complété par une finition à la pioche. Au plus fort de la saison, le domaine alloue une personne par hectare. Un effeuillage dans la zone des grappes est réalisé pendant l’été

Les vendanges, manuelles, sont suivies d'un tri sur pied et au chai, via table vibrante. Les vinifications ont lieu en cuves tronconiques ouvertes, avec plus ou moins de grappes entières (jusqu’à 30%). Les fermentations se déroulent en levures indigènes, avec quelques pigeages doux puis des remontages légers. Au total, la cuvaison dure environ trois semaines, avant un pressurage délicat. Après débourbage, les vins sont transférés en fûts par gravité. L’élevage dure 16 à 18 mois en pièces à grain fin d’origine Tronçais et Allier. Le pourcentage de bois neuf n'excède...

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