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bio

Gaillac rouge, Renaissance, Domaine Rotier (37.5 cl) - 2017

  • Provenance: Southwest
  • Appellation: Gaillac
  • Domain: Rotier
  • Grape variety(ies): Duras 40%, syrah 30% et cabernet sauvignon 30%.
  • On-call time: 7 years
  • Alcohol degree: 13.5%
Produced by one of the great names of the appellation, this red wine of character offers a very beautiful deep nose of black fruits (blackcurrant, cherry), truffle and zan, with a touch of very noble ripe vegetal. The attack is ample, revealing many fine and coated tannins. Viney, it goes on for a long time on spices. A real favourite!
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Viticulture

The vineyard is located on a plateau corresponding to the middle terrace of the Tarn. The terroir is made up of very fine gravel soils.

Oenology

The grape varieties are fermented separately at 28°C. Vatting time is three to five weeks, with micro-oxygenation of the wine under the marc during the maceration phase for the best vats. Aged for one year in French oak barrels, 15% of which are new. The wine is tapped after blending. Bottling took place on 23 and 24 February 2017.

Suggestions for accompaniment

Country terrine - Leg of lamb - Braised beef - Roast pig's neck with spices.

Domain

Le Domaine Rotier est aujourd’hui dirigé par Alain Rotier et Francis Marre, beaux-frères dans la vie. Francis s’occupe de la culture du vignoble et Alain se consacre à l’élaboration des vins et à leur commercialisation. Ils sont aidés par une équipe de cinq personnes pour cultiver et vinifier les 35 hectares de vignes, dont 25 en rouge.

L’histoire de la viticulture dans la région ne date pourtant pas d’hier : des hommes fréquentaient déjà le lieu-dit Petit Nareye (qui forme aujourd’hui la majeure partie du domaine) il y a bien longtemps, car on y a retrouvé de nombreux outils en quartz datant du Paléolithique, soit l’âge respectable de 150 à 200’000 ans. Mais la culture de la vigne, dans le Gaillacois, date du Ier siècle avant notre ère.

À partir de 2005, le choix est ici fait d’une viticulture écologique. Tout naturellement, en 2009, le domaine s’oriente vers la conversion biologique, la certification étant obtenue à partir du millésime 2012. Le vignoble est implanté sur des sols de graves situés sur un plateau constitué par la terrasse alluviale moyenne de la rivière Tarn. Ces alluvions anciennes reposent sur des marnes encore plus vieilles. Le terroir Gaillacois, à mi-chemin entre Atlantique et Méditerranée, connaît un climat à dominante océanique avec une influence méditerranéenne marquée, due en...

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