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Chianti Classico, San Giusto A Rentennano - 2021

At first sight reserved, like its winemaker, this Chianti Classico reveals on aeration an aromatic profile of great breed and above all great charm: notes of mint, liquorice and graphite, enhanced by a touch of red fruit. The palate offers a natural expression, with tannins that are both soft and firm, liquorice and mentholated, very tasty and that call for the beautiful cuisine of the country. Jancis Robinson : 17.5/20 ; Wine Advocate : 94/100 ; Vinous : 93/100 ; Wine Spectator : 93/100 ; Weinwisser : 17,5/20
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Viticulture

San Giusto covers an area of 160 hectares, 31 of which are vineyards. The soil composition is variable, with more than 70% tufa sand, but also silt, clay and limestone. The average altitude is about 270 m., and the microclimate is characterised by significant temperature variations. The vines are planted on the best exposures. Certified organic cultivation.

Oenology

Harvested by hand when perfectly ripe. Fermentation in concrete and steel vats for about 14 days. Pressing via horizontal press. Aged in foudres, demi-muids and used barrels for 10-12 months. Once bottled, the wine is kept for 6 months before being released for sale.

Suggestions for accompaniment

Fried pizza with sage and peccorino - Cannelloni stuffed with meat - Cheese.

Domain

Domaine au nom d’origine étrusque, situé à dix kilomètres de Sienne, San Giusto a Rentennano est situé dans le sud du Chianti Classico, sur un coteau surplombant la rivière Arbia. Au XIème siècle, la propriété abritait un monastère cistercien. Des fortifications élevées par les florentins au XIIIème siècle pour marquer la limite de leur territoire face aux Siennois, il ne subsiste aujourd’hui que quelques bastions crénelés, des murs et surtout les caves. San Giusto a ensuite appartenu à la famille Ricasoli, du château voisin de Brolio. En 1957, Enrico Martini di Cigala hérite de la propiété, qu’il transmet à ses enfants Francesco, Luca et Elisabetta, qui gèrent aujourd’hui le domaine.

San Giusto a Rentenanno couvre 160 hectares. Trente sont plantés de vignes, onze d’oliviers, quarante de forêt et le reste sont des terres cultivées. Ici le sol est complexe, riche en composants minéraux : sable, argile, craie et cendres volcaniques. Le microclimat se caractérise par des amplitudes thermiques jour/nuit très importantes et souvent de fortes chaleurs estivales. Les vignes du domaine sont très bien exposées et les plus anciennes (quarante ans d’âge) sont utilisées pour réaliser la sélection massale des plants de sangiovese et de canaiolo, et donc pour renouveler le vignoble. Des vendanges en vert ont lieu tous les ans. Les méthodes de...

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