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bio

Barbaresco Pajoré, Sottimano - 2019

This is one of the rarest Barbaresco wines and for good reason, as the Sottimano estate is one of the few to bottle it individually (Angelo Gaja is also the owner of this terroir). This new vintage offers a nose of citrus peel which then opens up to notes of candied cherry; the palate is opulent and carried by the richness of the year, it is a powerful, deliberate wine with great personality.
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Viticulture

Old vines of 50, 60 and 70 years old, facing south-west on an altitude terroir (400 m.), therefore late, on Treiso. Rino Sottimano was the first local winemaker to develop this wine.

Oenology

Fermentations and macerations last on average about 25 days. No selected yeast is used. Malolactic fermentation is not triggered; it occurs naturally in the spring following the harvest. It is carried out in François Frères Burgundy rooms of noble origin, where the wine remains for 18 to 22 months. There is no filtration or fining before bottling.

Suggestions for accompaniment

Slow cooked lamb mice - Grilled red meat - Hachis Parmentier.

Domain

Créé dans les années 70 par Rino Sottimano et repris par deux de ses enfants, Elena et Andrea, ce domaine familial est une référence des Langhe. Il atteint l'excellence dans les derniers millésimes, avec des vins qui font l’unanimité auprès des plus grands spécialistes mondiaux du Piémont.

Parti de quelques lopins de terre dans le cru Cottà, il compte aujourd'hui près de 18 hectares répartis notamment sur cinq des meilleurs crus locaux, à savoir Currà, Cottà, Pajoré, Fausoni et Basarin. La culture est biologique depuis les débuts, avec un travail des sols et du végétal d'une rigueur absolue.

L'approche en cave se veut toute aussi respectueuse de la matière première. Les fermentations et macérations durent au minimum trois semaines. Aucune levure sélectionnée n'est utilisée. La fermentation malolactique n'est jamais déclenchée, elle se produit naturellement au printemps qui suit la vendange. L'élevage est réalisé en pièces bourguignonnes François Frères de très noble origine, où le vin demeure pendant 18 à 22 mois. Il n'y a par ailleurs jamais de filtration ni de collage avant la mise.

Chaque vin exprime avec un maximum de précision et détails son terroir et millésime, mêlant l’élégance tannique de l'approche bourguignonne en fûts à la retenue classique des vins piémontais.

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