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Barbaresco Cottà, Sottimano - 2020

This was the first vineyard purchased by Rino Sottimano and through the benevolent hands of the family men, it gave birth in 2017 to one of the best Barbaresco's they have ever produced! This is their most graceful vintage: beautiful pure cherry fruit, reminiscent of pinot noir, for this wine with a fat, suave and elegant mouthfeel, opulent, but civilised!
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Viticulture

Old vines of 50, 60 and 70 years old, facing south-west on one of the most famous crus of Neive. This is the historic cru of the estate and the one that has enabled it to establish its reputation.

Oenology

Fermentations and macerations last on average about 25 days. No selected yeast is used. Malolactic fermentation is not triggered; it occurs naturally in the spring following the harvest. It is carried out in François Frères Burgundy rooms of noble origin, where the wine remains for 18 to 22 months. There is no filtration or fining before bottling.

Suggestions for accompaniment

Roast duck - Saddle of chamois - White truffle risotto.

Domain

Créé dans les années 70 par Rino Sottimano et repris par deux de ses enfants, Elena et Andrea, ce domaine familial de Barbaresco est une référence des Langhe. Il atteint l'excellence dans les derniers millésimes, avec des vins qui font l’unanimité auprès des plus grands spécialistes mondiaux du Piémont.

Parti de quelques lopins de terre dans le cru Cottà, il compte aujourd'hui près de 18 hectares répartis notamment sur cinq des meilleurs crus locaux, à savoir Currà, Cottà, Pajoré, Fausoni et Basarin. La culture est biologique depuis les débuts, avec un travail des sols et du végétal d'une rigueur absolue.

L'approche en cave se veut toute aussi respectueuse de la matière première. Les fermentations et macérations durent au minimum trois semaines. Aucune levure sélectionnée n'est utilisée. La fermentation malolactique n'est jamais déclenchée, elle se produit naturellement au printemps qui suit la vendange. L'élevage est réalisé en pièces bourguignonnes François Frères de très noble origine, où le vin demeure pendant 18 à 22 mois. Il n'y a par ailleurs jamais de filtration ni de collage avant la mise.

Chaque vin exprime avec un maximum de précision et détails son terroir et millésime, mêlant l’élégance tannique de...

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