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Cavesa le CAVE, le club des amateurs de vins exquis

Vin de Constance, Klein Constantia (50 cl) - 2019

The first thing that strikes you when you taste this wine is its incredibly bright, luminous and intense gold colour, which awakens your senses and curiosity. The first nose is a cornucopia of citrus (the bergamot is brilliant), dried flowers, beggar's wort, with fine nuances of hydrocarbons, seringat, acacia honey, warm spices. The wine only changes as it warms and airs. The attack is broad, unctuous, enveloping, then the wine develops on a body of impressive vivacity, it is carried by a form of tannicity and bitters that only the great Tokajs possess. The finish of candied lemon and kumquat is irresistible, and is even enhanced by nuances of chestnut honey of great nobility. Beware, this wine is a tour de force, a form of squaring the circle that manages to link extreme components. It will defy time and is certainly one of the greatest vintages ever made! J. Anson: 98/100; J. Suckling: 97/100 ; Tim Atkin : 96/100
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The wine was aged half in wood with a blend of new French oak, Hungarian oak and French acacia. This was for a period of 3 years, on coarse lees, before being racked and blended. It spent a further 6 months in tank before bottling.

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Avec plus de 320 ans d'histoire, le vin de Constance est sans aucun doute le plus grand vin doux de l'hémisphère sud. Il fit rêver les plus grands, de Napoléon Bonaparte à Baudelaire, en passant par la Reine Marie-Antoinette, Louis XVI, Charles Dickens, Alexandre Dumas, George Washington, Nelson Mandela, etc. Il fut aussi servi à Buckingham Palace, dans les plus grandes maisons du monde et lors des plus prestigieux dîners de l'histoire. Produit près de la ville de Cape Town, il porte le prénom - Constance - de la femme du gouverneur Simon Van der Stel, fondateur du domaine et inspirateur de l'histoire vinicole du pays. Il est aujourd'hui la fierté de l'homme d'affaires tchèque Zdenek Bakala et du banquier anglais Charles Harman, qui le rachetèrent en 2011. Ces derniers comptent parmi leurs partenaires deux figures du monde du vin : Hubert de Boüard de Laforest (L'Angélus) et Bruno Prats (Chriseya). 

Les vignes du muscat de Frontignan, cépage absolu et maître du vin de Constance, se répartissent sur 16.5 hectares, en coteaux, sur la Constantiaberg mountain. Le terroir granitique vieux de 600 millions d’années, à forte teneur en argile, assure une bonne irrigation et rétention d’eau ; et donc une bonne tenue des vignes lors d’étés chauds et secs. Situé entre 35 et 400 m au-dessus du niveau de la mer, le...

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