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Cidre, Argelette, Bordelet (magnum) - 2021

  • Provenance: Normandy
  • Appellation: Cidre
  • Domain: Eric Bordelet
  • Grape variety(ies): 19 variétés de pommes
  • On-call time: 15 years
  • Alcohol degree: 5.5%
If there is an artist of cider and perry in France, who has given back his letters of nobility to the speciality, it is Eric Bordelet, whose first job was to be a sommelier, it should be remembered. All his production is worth the diversions. Such as this Argelette, which represents the summit of the range: excellent nose, clean, square and precise on the rustic apple, acidity and spices; the mouth is marvellous of structure, sapidity and length.
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Viticulture

(19 varieties of which 40% are bitter, 40% sweet and 20% sour) on a terroir of schist and rock several thousand years old in Charchigné in southern Normandy. Eric took over the farm in 1992 after a brilliant career as a sommelier in the famous three-starred Parisian restaurant L'Arpège (Alain Passard).

Oenology

Low yield of 25 hl/ha. Fermentation in vats. Aged in barrels as a wine with about thirty grams of residual sugar. Argelette is the name of the small schistous stones found in this terroir. Biodynamic cultivation.

Suggestions for accompaniment

Apple ravioli - Fish matelote with cider - Camembert.

Domain

Eric Bordelet a consacré sa vie professionnelle au partage du goût et des beaux produits. Après un passage à l'Arpège d'Alain Passard en tant que sommelier, il s'oriente vers une formation en oenologie à Beaune. Mais pas pour produire du vin, non. Plutôt du cidre et du poiré, fidèle à ses origines normandes. Nous sommes en 1992 et il va en quelque sorte s'inspirer de ses amis grands vignerons pour décliner leur approche et l'appliquer au monde de la pomme et de la poire fermentée. Une première.

Son domaine, le Château de Hauteville, se situe en Normandie méridionale, sur le massif Armoricain, dans le prolongement du Domfrontais, aux confins de la Mayenne et de l'Orne. Il compte aujourd'hui 19 hectares, alternant entre vergers palissés (récents) et de très vieilles plantations avec des arbres vieux de 40 à 300 ans ! Tout cela pour produire une soixantaine de variétés de pommes et de poires, aux noms tous plus évocateurs les uns que les autres.

La propriété est située sur des schistes du Briovérien supérieur, roches sédimentaires datant du Précambrien ; ce sont des sols formés avant l'ère primaire, vieux de 3 milliards d'années. Des roches assez tendres, donnant naissance avec l'érosion à des terrains limoneux ou limono-argileux.

Actuellement, les cultures biologiques et biodynamiques semblent les...

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