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Cavesa le CAVE, le club des amateurs de vins exquis
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Cannonau di Sardegna, Mamuthone, Sedilesu - 2021

The Mamuthone cuvée is quite simply their flagship wine. It expresses the originality of the local high granite terroirs to perfection: the wine smells of pepper, myrtle and dried flowers. And despite its natural richness in tannin and its solar power, it wonderfully coats its ardour thanks to a natural expression. Serve ideally at 16° and decant for 30 minutes to dissipate the very slight natural Co2.
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Viticulture

The soil is of granitic origin, sprinkled with sand and clay. The estate has about 12 hectares of Cannonau and a few hectares of an old white variety (Granazza). The vines are grown at an altitude of about 600 metres, in a goblet system. The estate carries out its own massal selection from old stocks. The vines are ploughed twice a year, with oxen and plough, and with a hoe for the steepest areas. There is no irrigation, organic farming.

Oenology

Harvested in October. Spontaneous fermentation via indigenous yeasts. Maceration time: 12-15 days. Soft pressing. Aged in 40 hl oak barrels. Unfiltered wine. Aged in bottles for at least 3 months before marketing.

Suggestions for accompaniment

Spaghetti with bottarga - Potato gnocchi - Porceddu (suckling pig roasted over a wood fire and flavoured with myrtle leaves).

Domain

C’est l’un des domaines sardes les plus attachants qui soit ! Imaginez une propriété créée par les grands-parents, Giuseppe et Grassia, reprise par les nombreux enfants, et au sein de laquelle même les petits enfants mettent la main à la pâte afin de mettre dans chaque bouteille un peu de l’âme de la Barbagia (région montagneuse du centre de l’île).

Le Domaine compte environ 12 hectares de cannonau en rouge et granazza en blanc. La culture se fait à environ 600 mètres d’altitude, en gobelet, sur des sols d’origine granitique, saupoudrés de sables, avec présence d’argile. Les vignes sont labourées deux fois par an à la charrue grâce à des bœufs sardes et piochées à la houe pour les zones les plus abruptes. Il n’y a pas d’irrigation et la culture se veut biologique et certifiée. Les vendanges ont généralement lieu en octobre. Les fermentations sont spontanées, via levures indigènes.

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