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Barolo Perarmando, Parusso - 2019

We enter straight into Marco Parusso's style with this wine with its characteristic fruity notes (blackcurrant, exotic fruit, mango) and great originality. The approach is seductive, with a millimetre maturation that erases any rusticity and refines a fleshy and immediate tannin. A suave and refined Barolo from a fine vintage, to be drunk decanted or left to age for a few years. A delight! Vinous : 90/100
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Viticulture

The only Barolo produced by the estate in the 2014 vintage, the 44th year of its existence. Blend: 50% Bussia, 30% Mariondino, 20% Mosconi.

Oenology

Carefully harvested by hand in small crates. Gentle pressing and long maceration; alcoholic fermentation occurs spontaneously with its indigenous yeasts without the use of sulphites with careful maceration and temperature control. Aged in small oak barrels for a minimum of 18 months. Matured in bottle at a controlled temperature of 15°C, before release.

Suggestions for accompaniment

Wild duck with grapefruit peel confit - Entrecote with marrow and beetroot in a salt crust - Beef cheek parmentier.

Domain

Marco Parusso n’est pas un vigneron comme les autres. Perçu comme un « moderniste », il revendique pourtant de remettre au goût du jour des pratiques antiques qu’il a découvertes dans des écrits très anciens. Il emprunte depuis quelques années déjà une route qu’il est le seul à fouler dans les Langhe. Mais peu lui importe. Car l’homme assume son originalité. Mais avant de nous pencher sur le style du domaine, parlons un peu de son histoire et de l'équipe actuelle…

La famille Parusso commence à cultiver la vigne entre les deux guerres. La première vente de vin en bouteilles – et sous leur étiquette – se fait avec le (grand) millésime 1961. Au début, le domaine compte seulement deux hectares, sur les crus Bussia et Mariondino. A la suite de son père, Marco Parusso, qui ne se destinait initialement pas aux métiers du vin, se décide finalement à étudier l’œnologie à Alba. Il sort diplômé en 1986 et fera partie de la génération de barolistes célèbres qui se font connaître dans les années 90, révolutionnant le vieux style d’antan.

Jusqu’en 1985, le domaine ne produit qu’un seul Barolo, assemblant tous les crus possédés. Mais en 1986, les choses changent. Cette année-là est un peu particulière, car le millésime connaît...

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