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bio

VdF, L'épatant antidote à la chaleur du Causse, Combel La Serre - 2022

  • Provenance: Southwest
  • Appellation: Vin de France
  • Domain: Combel La Serre
  • Grape variety(ies): Malbec
  • On-call time: 3 years
  • Alcohol degree: 12.5%
It charms first of all by its intense pink colour, tending towards ruby. The nose is immediately clear and greedy (notes of acidulated red fruit with hints of violet and liquorice). It precedes a mouth that is both fleshy, suave and sapid, with a formidable greediness. Both easy and vinous, lively, it is an absolute delight!
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Viticulture

The estate has been in organic conversion since 2013, with the ECOCERT label. Surface area for this cuvée: 1.00 hectare. Number of bottles produced: 5000. Origin of the grapes: Village of Cournou on the Causse (about 320 m altitude). Clay and limestone soil. Average age of the vines: 40 years. Density of vines per hectare: 4500. Yields (hl/ha): 55.

Oenology

Blend of juice from 50% saignée and 50% presses. Fermentation and maturation in a small wine storehouse. Bottled very quickly to preserve the freshness of the wine.

Suggestions for accompaniment

Veal tartar • Pan-fried prawns with Thai spices • Lobster gazpacho with mint.

Domain

Le Château Combel La Serre est situé sur le plateau calcaire de Cahors, grand pourvoyeur de jeunes vignerons talentueux qui signent le renouveau de l'AOC. C’est une propriété familiale aujourd’hui gérée par Julien et Sophie Ilbert, couple de vignerons. Les Ilbert sont installés sur ces terres depuis le début du XXe siècle. Ils ont pendant très longtemps porté leurs raisins à la cave coopérative, mais les choses ont changé en 1998. C’est à ce moment en effet que la famille passe le cap et décide de vinifier ses propres vins. Plus récemment, en 2013, ils ont entrepris puis réussi une conversion en culture biologique et décidé, depuis 2014, de favoriser les sélections parcellaires afin de créer de nouvelles cuvées. Et force est de constater que toute la gamme est excellente, même les cuvées dites de soif !

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