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Cavesa le CAVE, le club des amateurs de vins exquis

Puisseguin St-Emilion, Château La Vaisinerie - 2019

The satellites of Saint-Émilion are rising stars. Here, the fruit shines brightly, with a brilliance of flavour (notes of cherry, citrus and liquorice) that is not so common. The winemaker has extracted only the good tannins from the grapes, allowing the wine to be enjoyed wonderfully from its earliest youth, with jubilant finesse and smoothness. James Suckling : 90/100 ; Decanter : 90/100
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Viticulture

The property is located on the slopes of Puisseguin, 9 km from St-Emilion. The average age of the vineyard is 35 years. The clay-limestone soil, similar to that found in Saint-Emilion, provides the vines with a good supply of water, ideal during dry periods. The property extends over a 25-hectare green area, where the vines are planted alongside numerous trees, hedges and a pond. The practice of sustainable agriculture on the 13 hectare vineyard encourages the development of local biodiversity, a real concern for the estate. Bird nesting boxes have been installed.

Oenology

The harvest is carefully brought to the winery in small stainless steel bins. It is sorted on a succession of latest-generation autovibrating tables. The best of the grapes are then put into vats for a first cold maceration, before being aged in wood.

Suggestions for accompaniment

Fried potatoes - Cheese - Barbecue.

Domain

Le Château La Vaisinerie est une ancienne dépendance du Château de Puisseguin. Depuis 2019, Alain Moses en est le nouveau propriétaire. Après avoir passé vingt ans en tant que courtier, il crée TWINS, une maison de négoce spécialisée dans les grands crus bordelais. Cette dernière est dirigée aujourd’hui par ses fils jumeaux (d’où le nom de twins), Anthony et Sébastien. La propriété est située sur les coteaux de Puisseguin, à 9 km de Saint-Emilion. L’âge moyen du vignoble est de 35 ans. Le terroir argilo-calcaire, similaire à son prestigieux voisin, permet une alimentation idéale de la vigne en eau.

La propriété s’étend sur un écrin de verdure de 25 hectares, où les vignes côtoient de nombreux arbres, des haies, ainsi qu’un étang. La pratique de culture raisonnée sur le vignoble de 13 hectares favorise l’épanouissement de la biodiversité locale, véritable préoccupation au sein de la famille.

La vendange est apportée avec précaution au chai de vinification, dans de petites bennes en inox. Elle est triée sur une succession de tables auto-vibrantes de dernière génération. Le meilleur des grains est alors mis en cuve béton pour une première macération à froid, avant un élevage précautionneux de 12 à 14 mois en barriques de chêne français (1/3 de barriques...

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