Free delivery from Fr. 300 of purchase or 18 bottles, otherwise Fr. 15

Cavesa le CAVE, le club des amateurs de vins exquis
bio

Pic St-Loup, L'Arbouse, Mas Bruguière - 2020

From a ripe and sunny vintage, Xavier Bruguière has extracted a suave and sensual Arbouse. The wine offers obvious aromas of black fruits (blueberry, blackberry), citrus and pepper; but above all, an ideal juice, with preserved finesse, adding notes of tobacco and eucalyptus to the palette. Immediately expressive, it will nevertheless benefit from ageing for 3 to 5 years.
Technical sheet >
20,00 CHF
stock

In stock in our warehouses

> Click & collect
packaging

Anti-crash packaging

> Shipping & collection options
payment

100% secure payment

> Payment options
contact

Le CAVE's warranty

> Our commitments
contact

Any questions about this product?

> Contact us
print

You want to print this article card?

> Download / Print
grap_mouse
technical_sheets

Sheet

Technique

Viticulture

The Grenache is grown on soft limestone scree. The Syrah is grown on the stony red clay soils of the lower slopes of the Pic Saint Loup. The estate has been using sustainable viticulture since 1999, and is currently run according to the principles of organic and bio-dynamic viticulture.

Oenology

Destemmed grapes, gravity-fed, gentle extraction with pigeage. Indigenous yeasts and low sulphite levels. 50% matured for 12 months in concrete vats; 50% matured for 12 months in 50 hl French oak truncated cone vats.

Suggestions for accompaniment

Country buffet - Quiche - Grilled rabbit - Cheese.

Domain

Sept générations de Bruguière se sont succédées au Mas Bruguière, sur ces terres nichées dans le vallon séparant les deux colosses calcaires que sont le Pic Saint-Loup et la falaise de l'Hortus. C’est aujourd’hui Xavier Bruguière qui mène cette propriété avec une passion et un engagement de tous les instants.

La philosophie maison est de respecter au maximum le raisin et le terroir, d'où le choix de la culture biologique, entre autres. À la cave, on travaille dans le même esprit et la continuité : les raisins sont encuvés par gravité et les extractions sont douces. Les élevages sont effectués dans de grands contenants (fûts de 600 et 1200 litres, cuves bois 30 et 50 hl) afin de préserver la matière première. Aucun additif œnologique n'est par ailleurs usité en cave. Les doses de soufre sont minimisées. Enfin, aucune filtration n'est réalisée sur les vins rouges avant mise afin de conserver un maximum de pulpe.

Grâce à toutes ces attentions, les vins affirment une vraie identité Pic St-Loup et une personnalité propre. Il est vrai que les maîtres mots sont ici fruit et finesse. Comme en témoigne Grenadière, cuvée emblématique et référante de l'appellation, lancée en son temps par feu Guilhem, le père de Xavier. Pour lui rendre hommage, il a même repris l'étiquette initiale en 2013.

domain_wines

The wines of

Domain

domain

My Recently

viewed products

You have not viewed any products yet

complete_order

Complete your

Order