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bio

Cornas Terre Brûlée, Domaine Lionnet - 2013

  • Provenance: Northern Côtes du Rhône
  • Appellation: Cornas
  • Domain: Lionnet, Terre Brûlée
  • Grape variety(ies): Syrah
  • On-call time: 25 years
  • Alcohol degree: 13%
De belle teinte violine à reflets noirs, il s’ouvre sur un nez captivant et noble de lavande, de romarin et d’herbes sèches exprimant à merveille la race du terroir granitique ; les tanins, charnus et savoureux lui confèrent une élégance folle, qui n’a d’égale que sa force et sa puissance. C’est ungrand vin de terroir ! Carafer une heure et servir à 18°. Potentiel de garde : 20 à 25 ans.
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Viticulture

Le domaine est en reconversion en agriculture biologique, certifié par Ecocert. Pas de désherbant chimique, les sols sont travaillés mécaniquement avec une chenillette ou au cheval chaque année. Tous les travaux sont effectués à la main. Les traitements phytosanitaires sont pratiqués à dos d'homme. Les 2.2 ha en production sont plantés à une densité de 8000 pieds/ha. Les vignes de 40 à 100 ans sont situées sur les lieux-dits Mazards, Combes, Chaillot, Brugères.

Oenology

Le domaine n'égrappe pas la vendange et travaille via des levures indigènes. Les macérations sont longues (3 semaines), avec plusieurs foulages aux pieds quotidiens. Le vin est soutiré en cuve. Les pulpes et graines résiduels passent alors dans le vieux pressoir vertical. Les moûts alors stockés en cuve vont réaliser leur malolactique. Une fois celle-ci terminée, le vin est soutiré et mis en demi-muids et foudres pour deux hivers. La mise est faite sans collage ni filtration.

Suggestions for accompaniment

Gibiers à plume (grives, bécasses, perdrix) ou à poils (chevreuil, marcassin, chamois) • Côte de boeuf Simmenthal.

Domain
Until the middle of the year 2000, there were two Lionnet estates in the commune of Cornas: the Rochepertuis estate, belonging to Jean Lionnet, which no longer exists; and the one called "Terre Brûlée" (Celtic for "burnt earth"), which is discussed here. The Lionnet family has owned vines since 1575. Generations of winegrowers and winemakers have followed one another, up to Pierre Lionnet. Unfortunately, however, he suffered from health problems in the early 2000s and was forced to hand over the reins of the business to his daughter Corinne and son-in-law Ludovic Izerable. The couple took over with the 2001 vintage, following his advice, and the official and complete takeover will be with the 2003 vintage. Over the years and under Pierre's leadership, the estate has decreased in volume, abandoning the most expensive parcels to work or those not retained during the division of the Cornas AOC. Thus, if the grandfather owned five hectares, at the time of Ludovic and Corinne's arrival, the property had only two. After the death of Pierre Lionnet, they banned the use of synthetic products. At the beginning, they planted grass in their vineyards, but the yields fell seriously, even excessively for certain plots. Thus, little by little, they moved towards a less "submissive" organic culture, integrating soil work that allows the vine to be more balanced in its vegetative cycle. With...
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