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Cavesa le CAVE, le club des amateurs de vins exquis
bio

Sancerre rosé, François Crochet - 2022

This is the second time that we have selected this wine from François Crochet, a winemaker who is extremely gifted with sauvignon and pinot noir and who here is the most salivating and saline rosé of his career, with a light hue, but which is pinot and charming with its nuances of cherry and fresh rose, its delicacy and its limestone tension. Remarkable.
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Viticulture

The grapes come from a 25-year-old clay-limestone plot in Bué and a limestone plot taken over in 2018 in Verdigny. Official conversion of the estate to organic farming in 2014, then first certification in 2017. The soil is worked mechanically under the vines. After disbudding in the spring, the load can be controlled again with green harvesting depending on the vintage. Biodynamic since 2018.

Oenology

The grapes are harvested by hand with a rigorous sorting of the bunches. The date is fixed after analysis and tasting. The target yield is 55 to 60 hl/ha. In order to give priority to the fruit, it is produced by direct pressing. The pressing of whole grapes is carried out in sequential mode in order to extract the juice gently. After static settling, fermentation takes place for 3 to 4 weeks. Aged in stainless steel tanks for 4 months.

Suggestions for accompaniment

Lemon chicken skewers • Mint bean soup • Vegetable pie.

Domain

Dans un vignoble mondialement connu et couronné de succès, quel que soit le modèle de viticulture pratiqué, Carine et François Crochet ne se reposent pas sur leurs lauriers, car ils ont fait le pari de la plus haute qualité, tout en respectant leurs vignes, leurs sols et leurs équipes !

Ainsi, non contents de signer depuis près de vingt ans des crus précis et capables de vieillir avec grâce, ils ont franchi le cap du bio (certifié depuis le millésime 2017) et sont même en cours de certification biodynamique Biodyvin depuis 2020. Si la taille est réalisée selon les techniques contemporaines les plus abouties dans le respect des trajets de sève, un ébourgeonnage systématique est tout de même réalisé au printemps afin de contenir la vigueur naturelle du sauvignon, mais aussi d’aller chercher les plus belles maturités du pinot noir, vinifié partiellement non égrappé. Désormais toutes les vinifications sont réalisées en levures indigènes. Elles sont suivies d’élevages prolongés qui vont dans le sens de la pureté et de l’expression complète du vin : ainsi les blancs, non boisés, sont affinés en cuves inox ou en cuves bois tronconiques, tandis que les rouges sont sublimés en pièces non neuves. Il en résulte des crus profonds, sapides et harmonieux, qui tirent le meilleur parti de leurs terroirs et de leurs millésimes. Au sommet de leur...

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