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Sancerre blanc, François Crochet - 2013

  • Provenance: Loire
  • Appellation: Sancerre
  • Domain: François Crochet
  • Grape variety(ies): Sauvignon blanc
  • On-call time: 7 years
  • Style of wine: Vin fruité et gouleyant
  • Alcohol degree: 12.5%
Les Crochet sont légion à Sancerre mais, à coup sûr, François s’est vite fait un prénom. Son Sancerre 2013 présente un nez frais et vivifiant de pomelos et de groseille verte. La bouche associe densité, fraîcheur et élégance. Le vin évolue sur les agrumes, avec un côté cristallin assez vibrant. Finale sapide et complexe. Que du bonheur, et qui plus est pour un prix raisonnable !
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Technique

Viticulture

Cuvée issue d'un assemblage de parcelles : 80% caillottes, 10% argilo-calcaires et 10% silex. Les vignes ont 25 ans de moyenne d'âge. Elles sont ébourgeonnées et cultivées en lutte raisonnée. Suivant leur situation, elles sont pour partie enherbées, avec un travail du sol sous les pieds. Les vendanges sont manuelles avec un tri rigoureux des grappes.

Oenology

La date est fixée après différentes analyses et dégustations afin d'avoir la meilleure maturité aromatique et phénolique. Le rendement visé est ici 50 hl/ha. Le pressurage en raisins entiers s'effectue en mode séquentiel afin d'extraire les jus en douceur. Après débourbage statique, la fermentation dure 3 à 4 semaines avant un élevage sur lies de 6 mois.

Domain
In a vineyard that is known and successful worldwide, whatever the viticulture model practiced, Carine and François Crochet do not rest on their laurels, because they have made the bet of the highest quality, while respecting their vines, their soils and their teams! Thus, not content with signing for nearly twenty years precise vintages capable of aging gracefully, they have taken the step of organic (certified since the 2017 vintage) and are even in the process of biodynamic certification Biodyvin since 2020. Although pruning is carried out according to the most advanced contemporary techniques, respecting the sap flow, systematic disbudding is nevertheless carried out in the spring in order to contain the natural vigour of the Sauvignon, but also to get the best maturity out of the Pinot Noir, which is vinified partially without disbudding. From now on, all the vinifications are carried out with indigenous yeasts. They are followed by prolonged maturing to achieve purity and full expression of the wine: the non-woody whites are matured in stainless steel or truncated wooden vats, while the reds are sublimated in non-new barrels. The result is deep, sapid and harmonious wines that make the most of their terroirs and vintages. At the top of their appellation.
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