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Cavesa le CAVE, le club des amateurs de vins exquis

IGP Collines Rhodaniennes, Valine, Jean-Luc Jamet - 2020

You know now the other branch of the famous Jamet family, imported exclusively by CAVE. Made from vines grown at altitude and on the plateau surrounding the estate, Valine offers an explosive nose of black berries, pepper, evolving into rose and violet. On the palate, its fruit bursts forth, its pulp charms and its finish, sapid and liquorice, lets the terroir speak for itself. A racy IGP! Wine Advocate : 89/100
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Viticulture

2 ha on micaschists, trellising on wire.

Oenology

Grapes are destemmed and crushed. Pumping over in the morning and evening, one punching down during the vatting season. Aged for 10 months in 225, 300 and 500 litre barrels, 20% new wood.

Suggestions for accompaniment

Beef Tataki • Seared swordfish steak and potatoes • Piadine.

Domain

Le célèbre domaine Jamet, bien connu pour ses grands vins de Côte-Rôtie, a été divisé au début des années 2010 en deux propriétés distinctes, tenues chacune par l’un des frères. Ainsi est donc né le domaine Jean-Luc Jamet, dont 2013 est le « premier » millésime. Un coup d’essai qui n’en est pas un car Jean-Luc Jamet cultive la vigne et vinifie depuis ses débuts dans les années 80.

Jean-Luc Jamet pratique une culture la plus raisonnée possible, en s’adaptant aux besoins de la plante et du millésime. Les vignes sont enherbées un rang sur deux. Un travail des sols est réalisé tout au long de la saison, avec application de compost si besoin. La taille permet de viser un objectif de 40hl/ha avec 9000 pieds/ha. Le but est d’avoir un feuillage important afin de laisser mûrir jusqu’au bout mais aussi protéger les raisins. Les maturations sont longues, avant vendange manuelle parcellaire.

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