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Bourgueil Grand-Mont, Dom. du Bel Air - Gauthier P&F (magnum) - 2019

This is one of the greatest terroirs and reds for ageing in the whole of the Loire, and it has the makings of a great St-Emilion. A magnificent nose of ash and graphite, flowers and oriental spices, all on a background of black berries. The entry in mouth is millimetric. It evolves on a smooth but tense matter, relayed by a powerful minerality which gives the finish a true dimension of terroir. A great wine! Guide Vert RVF: 95/100
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85,00 CHF
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Technique

Viticulture

Clay-limestone soil. Parcels located on the top of the plateau. Southern exposure. Average age of the vines: 70 years. Planting density: 5000 vines/ha. Organic farming (certified by Ecocert in 2000)

Oenology

In the cellar, the grapes are completely destemmed and then sorted again on the table before being vatted. Fermentation is with indigenous yeasts after a pre-fermentation cold maceration. The vatting is gentle and lasts on average 20 to 30 days with regular pumping over and punching down. The wines are aged in barrels or demi-muids of 2 and 3 wines for 24 months. The wines are then bottled without filtration.

Suggestions for accompaniment

Terrine of pot au feu in jelly - Guinea fowl with chanterelles - Supreme of pigeon with broad beans.

Domain

L'histoire commence en 1880, quand l'arrière-grand-père de Pierre, actuel vigneron et représentant de la quatrième génération, décide de travailler la terre autrement qu’en façonnant des pots et des dames-jeannes, lui l'ouvrier potier natif du village de Benais, en Touraine. Sa mission commence par l’achat de quelques boisselées de terre dans la partie basse du village. Ces quelques boisselées deviennent très vite quelques arpents et peu de temps après, il peut faire l’acquisition à un prix abordable de quelques parcelles de terre à vigne, juste après le phylloxera. Il y installe des plants greffés par ses mains et expérimente l'alchimie de la fermentation à une époque où tout était empirique.

Mais la polyculture décroît fortement dans les années 70 pour s’orienter vers la vigne et le métier de vigneron. Aujourd’hui, Pierre Gauthier et Rodolphe, son fils, sont toujours vignerons à Benais. Depuis 2000, le domaine est conduit en culture biologique certifiée par Écocert. La vigne est taillée en guyot simple 6 yeux. Après débourrement, elle est ébourgeonnée toutes les deux semaines, épamprée trois fois, puis effeuillée avant le début des vendanges. Le domaine est protégé contre les vents par l’immense forêt environnante et profite d'un climat doux et tempéré favorable à de belles maturités.

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