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Vosne-Romanée La Combe Brûlée, Bruno Clavelier - 2020

The wine can take on a "tense" character in cold years or a more open expression in favourable years. Whatever the vintage, it always shows great complexity when aired (wild berries, flowers, hot rock), revealing in particular a beautiful viscosity of matter. It is a subtle wine, which expresses itself through its length.
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Technique

Viticulture

The old vines of more than 85 years old of the Combe-Brulée (52 ares) give a fine and complex vosne-romanée. Situated in a small closed valley (combe) of the same name, at the foot of the hillside, maturity is slower here than elsewhere. The specific microclimate alternates between the coolness of the valley floor and the warmth of the reverberating stones on the hillside. The soil rests on a limestone base with limestone flints which, because of the silica they contain, could be the source of the smoky, flinty notes often present in this wine. The estate is certified in Organic Agriculture (Ecocert) and has been practicing biodynamics for a long time.

Oenology

Vinification in open truncated wooden vats. Depending on the vintage, a percentage of whole grapes is kept (maximum 30%). Fermentation is done with indigenous yeasts, with some manual punching of the cap. Gentle pressing. After settling, the wines are run off by gravity. The wine is aged for 18 months in fine-grained oak barrels of French origin with +/- 30% new wood for the Grand and 1er crus, a little less for the "villages". No fining or filtration.

Suggestions for accompaniment

Sweetbread pie with morel mushrooms - Small hot meat pie - Roast chicken.

Domain

Le trésor de Bruno Clavelier, ce sont d’abord ses vieilles vignes, replantées pour la plupart après le phylloxéra, dans les années 1930-1940. Les plus anciennes dépassent les 80 ans et sont issues de sélections massales. Les rendements sont naturellement limités et l’enracinement est exceptionnel. 

La culture biologique et biodynamique implique ici une forte présence dans les vignes et beaucoup de prévention et d’interventions manuelles. Toutes les parcelles reçoivent les mêmes soins. Le passage de la charrue est complété par une finition à la pioche. Au plus fort de la saison, le domaine alloue une personne par hectare. Un effeuillage dans la zone des grappes est réalisé pendant l’été

Les vendanges, manuelles, sont suivies d'un tri sur pied et au chai, via table vibrante. Les vinifications ont lieu en cuves tronconiques ouvertes, avec plus ou moins de grappes entières (jusqu’à 30%). Les fermentations se déroulent en levures indigènes, avec quelques pigeages doux puis des remontages légers. Au total, la cuvaison dure environ trois semaines, avant un pressurage délicat. Après débourbage, les vins sont transférés en fûts par gravité. L’élevage dure 16 à 18 mois en pièces à grain fin d’origine Tronçais et Allier. Le pourcentage de bois neuf n'excède...

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